Turska

Ako nema bezviznog režima, nema ni sporazuma

Vijesti / Svijet | 01. 08. 2016. u 07:12 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska će morati istupiti iz sporazuma s Europskom unijom o zaustavljanju priliva migranata u Uniju ako EU ne usvoji bezvizni režim za Turke, rekao je ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Bezvizni pristup EU-u predmet je odgađanja zbog spora oko turskog protuterorističkog zakona i Ankarine žestoke reakcije nakon propalog puča.

Cavusoglu je rekao njemačkom listu Frankfurter Allgemeine Zeitung da je sporazum o suzbijanju migrantskog priliva funkcionirao zbog "veoma ozbiljnih mjera" koje je poduzela Ankara.

''No sve to ovisi o ukidanju zahtjeva za vizom za naše građane, što je također jedna od točaka sporazuma od 18. ožujka", rekao je Cavusoglu u unaprijed objavljenim dijelovima izjave koja će biti objavljena u broju od ponedjeljka, prenosi Hina.

"Ako ne dođe do vizne liberalizacije, bit ćemo prisiljeni povući se iz dogovora o vraćanju (migranata) i sporazuma od 18. ožujka", rekao je dodajući kako turska vlada očekuje točan datum vizne liberalizacije.

"Mogao bi to biti početak ili sredina listopada, ali čekamo na čvrst datum".

Europski povjerenik Guenther Ottinger rekao je nedavno kako ne vidi da će EU dati Turcima mogućnost putovanja bez viza ove godine zbog žestokog odgovora Ankare nakon propalog vojnog puča sredinom srpnja.

Kopirati
Drag cursor here to close