alumnisti

Akademija HDZ-a: Svaka pobjeda počinje u glavi

Vijesti / Politika | 25. 09. 2017. u 10:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drugo po redu okupljanje alumnista Političke akademije HDZ-a BiH, koja je do sada polučila šest uspješnih generacija mladih ljudi, održano je u Etno selu "Herceg" u Međugorju.

Tijekom dva dana, 68 alumnista slušalo je predavanja istaknutih osoba iz svijeta politike, ali i znanosti, priopćio je organizator.

''Osim neformalnoga obrazovanja koje tijekom jednogodišnjega ciklusa svakom polazniku pruža jednu novu dimenziju profesionalnoga života, iznimno važan segment su upravo međuljudski odnosi, nova prijateljstva i kontakti koje polaznici međusobno grade i ostvaruju'', kazala je ravnateljica Političke akademije HDZ-a BiH Lidija Bradara tom prigodom.

Kako je istaknuto, sa svrhom njihovog održavanja, stvoreni su Klubovi alumnista te se radi na njihovu što češćem okupljanju i izgradnji.

''Upravo će ovi mladi ljudi jednoga dana biti nositelji svih važnih procesa u BiH i na nama je kao stranci, da im pomognemo što bolje se pripremiti za tu zadaću'', dodala je Bradara.

Okvirna tema ovoga susreta bila je vezana za izmjene Izbornoga zakona o kojima su najviše govorili zamjenica predsjednika HDZ-a BiH i predsjedateljica Zastupničkog doma PS BiH Borjana Krišto i predsjedatelj Doman naroda PS BiH Bariša Čolak.

Alumnisti su tako, iz prve ruke imali prigodu saznati što točno donosi prijedlog HNS-a glede izmjena Izbornoga zakona, kako je do toga došlo te raspravljati o problemima koji su i doveli do potrebe za izmjenama.

Sa znanstvenog stajališta o izbornim matematikama te ustavno-politološkom algoritmu hrvatskih zahtjeva za jednakopravnošću u BiH govorili su dr. sc. Goran Kraljević sa Sveučilišta u Mostaru te Ivan Vukoja s Instituta za društveno-politička istraživanja.

Predstavnici ovoga jedinoga Sveučilišta na hrvatskom jeziku u BiH još su jednom tako dokazali nužnu povezanost i s ovom institucijom jer, kako je u svom predavanju o osobnim iskustvima političara, ali i znanstvenika, govorio načelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin, svi moramo raditi na građenju i odgajanju hrvatskih ideja. On, kao i Gordana Iličić s temom Demokratske konsolidacije u BiH, ujedno su predstavljali Centar za politološka istraživanja koji također djeluje unutar Sveučilišta.

Kao novoizabrani rektor i jedan od profesora na Akademiji, alumniste je u svim njihovim budućim djelovanjima ohrabrio i prof. dr. sc. Zoran Tomić kazavši kako "svaka pobjeda počinje u glavi te da se kao mladi intelektualci moraju staviti na raspolaganje društvu, ali i svom narodu".

Upravo će taj narod, kako je tijekom rasprava istaknuto, pristati na svako rješenje koje ide u korist izgradnje ove zemlje u samostalnu, demokratsku i europsku državu, no samo ako hrvatski narod unutar nje može biti jednakopravan s drugim narodima i građanima.

Kopirati
Drag cursor here to close