Širenje nasilja

Afganistan napustilo 2,6 milijuna stanovnika

Vijesti / Flash | 31. 05. 2016. u 11:21 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj Afganistanaca koji su napustili svoje domove zbog sukoba u njihovoj zemlji se više nego udvostručio između 2012. i 2015. godine, da bi dostigao broj od 1,17 milijuna raseljenih osoba, istaknuo je Amnesty International u izvještaju koji je objavljen danas.

Ovaj broj raseljenih je posljedica širenja nasilja koje je zahvatilo cijeli Afganistan.

Borbe se vode i u centru kao i na sjeveru zemlje, gdje je bilo prilično stabilno u ranijem razdoblju.

Tako je brzo zauzimanje Kunduza, strateškog mjesta na sjeveru Afganistana, prošle jeseni od strane talibana, natjeralo 13.000 obitelji da napuste grad, navodi Amnesty International.

Raseljenih Afganistanaca je u 2010 godini bilo 351.900 , a 486.300 u 2012. te 1,17 milijun prošle godine, precizira Amnesty International u svom izvještaju.

''U četiri prva mjeseca 2016. godine, 118.000 osoba je napustilo svoje domove'',upozorava Amnesty International .

Izbjeglički kampovi služe samo 'za preživljavanje'.

''Ljudi su prisiljeni da svakodnevno prelaze velike udaljenosti da bi došli do vode i teško im je da se snabdiju svakodnevno hranom'', navodi se u izvještaju.

Amnesty podsjeća afganistanske vlasti i međunarodnu zajednicu na njihovu odgovornost. Kabulu nedostaje 'sredstava i vještine' da pokrene trajnu i efikasnu politiku, i ministarstvo za izbjeglice i repatrijaciju "predmet je optužbi za korupciju već godinama''. Što se tiče međunarodne zajednice, ''ona nije intervenirala kada je to trebalo, kada afganistanska vlada nije bila u mogućnosti ispuniti svoje zadatke'', dodaje se u izvještaju.

''Afganistan i ostatak svijeta moraju sada poduzeti neophodne mjere da bi okončale krizu s raseljenim osobama'', rekla je Champa Patel, direktorica Amnesty Internationala za južnu Aziju.

Sukobi tjeraju brojne Afganistance da napuste svoju zemlju i oni predstavljaju veliki broj izbjeglica u svijetu. Prema procjenama, 2,6 miliona Afganistanaca je izvan granica zemlje u kojoj živi oko 30 miliona stanovnika, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close