Abe i Trump o Sjevernoj Koreji, američki nosač aviona u Japanskom moru

Vijesti / Flash | 24. 04. 2017. u 08:43 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump i japanski premijer Shinzo Abe suglasili su se u telefonskom razgovoru o nastavku insistiranja kod Sjeverne Koreje da pokaže suzdržavanje u jeku povišenih napetosti na Korejskom poluotoku, priopćio je u ponedjeljak japanski čelnik.

''U potpunosti smo se suglasili oko snažnog poziva na suzdržavanje Sjevernoj Koreji, koja nastavlja da ponavlja opasne provokativne činove'', izjavio je Abe novinarima.

''Sjevernokorejski nuklearni i raketni programi predstavljaju tešku prijetnju ne samo međunarodnoj zajednici nego i našoj zemlji'', kazao je.

Dvadesetominutni telefonski razgovor dvojice čelnika došao je u jeku briga da bi Sjeverna Koreja mogla ispaliti još balističkih projektila ili izvesti nove nuklearne probe na 85. godišnjicu osnivanja njene vojske u utorak.

Sjeverna Koreja izvela je bezuspješno lansiranje balističkog projektila 16. travnja, dan nakon što je Pyongyang obilježio 105. godišnjicu rođenja svog osnivača Kim Il Sunga.

''Nastavit ćemo blisko surađivati sa Sjedinjenim Državama, na naprednim aktivnostima upozoravanja i nadzora i zauzet ćemo odlučan stav'', izjavio je Abe.

U nedjelju su japanski razarači započeli zajedničke vježbe s grupom američkih ratnih brodova, uključujući i američki nosač aviona USS Carl Vinson, na zapadnom Pacifiku.

Tijekom posjete Australiji u subotu, američki potpredsjednik Mike Pence izjavio je da će Carl Vinson biti u Japanskom moru u roku od nekoliko dana, prenosi dpa.

Kopirati
Drag cursor here to close