Službeno predstavljanje

Vujošević: Nurkić bi trebao biti ključ oko kojeg bi se pravila reprezentacija

Sport / Košarka | 13. 06. 2017. u 10:31 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine u utorak je službeno predstavo novog izbornika muške seniorske košarkaške reprezentacije Duška Vujoševića, koji je na tu dužnost izabran krajem ožujka ove godine.

52-godišnji stručnak jedan je od najpoznatijih trenera u regiji. U dugogodišnjoj karijeri, koju je započeo 1976., vodio je brojne klubove i nacionalne reprezentacije. Najveće uspjehe ostvario je s beogradskim Partizanom. Vodio je još momčadi Crvene zvezde i Radničkog, zatim podgoričku Budućnost, talijanske momčadi Brascia, Pistoni, Scavoloni, španjolsku Grandu, a trenutno je trener francuskog Limogesa.

On je priznati trener koji je poznat po izvrsnom radu s mladim igračima. Kao trener juniorske reprezentacije Jugoslavije osvojio je Europsko prvenstvo u Vrbasu 1988. i četvrto mjesto na Svjetskom juniorskom prvenstvu 1991.

U prvom obraćanju bh. javnosti Vujošević je naglasio da mu je velika čast što je pozvan biti izbornik.

''Svjestan sam dosta problema koji postoje kad je u pitanju rad s reprezentacijama generalno. Smatram da je to značajan i častan posao. Sport je dio društva koji nema profitabilnu funkciju kao školstvo, kao kultura, ali da je u drugom smislu bitan za funkcioniranje svake zemlje'', rekao je Vujošević.

Naglasio je da mu predstavlja zadovoljstvo raditi s igračima s ovog područja "jer se na području Jugoslavije uvijek igrala vrhunska i specifična košarka".

''Prvi klub koji je s prostora te države osvojio Euroligu je bila Bosna s Boškom Tanjovićem, Delibašićem, Varajićem, Radovanovićem i cijelom plejadom vrhunskih igrača. Ovdje postoji tradicija i veliki broj talentiranih igrača, te je to veliki motiv i izazov za trenera. Neki rezultati koje je BiH postizala u mlađim kategorijama pokazuju da ta 'loza rađa' još i ukoliko se gaji po propisima i pravilima mogu se očekivati neki rezultati'', kazao je Vujošević.

U osvrtu na objavljeni popis igrača za nastup u pretkvalifikacijama za svjetsko prvenstvo, koje počinju početkom kolovoza, izbornik je kazao da će u bh. momčadi biti dosta mladih igrača koji će imati otvoren prostor da se pokažu.

''Mislim da nikoga nismo propustili, da nije napravljena neka greška. U ovoj momčadi smatram da bi Nurkić trebao biti ključ oko kojeg bi se pravila ova reprezentacija. On je ekstra potencijal i u dobroj mjeri ga je realizirao'', kazao je Vujošević.

Novi izbornik danas je predstavio i svoje pomoćnike, to su Mensur Bajramović i Josip Pandža, dok će kondicijski trener biti Osman Handžić.

Okupljanje reprezentacije BiH planirano je 2. srpnja u Sarajevu, a utakmice pretkvalifikacija za SP igrat će se od 2. do 19. kolovoza.

Tijekom priprema reprezentacija BiH će igrati dvije prijateljske utakmice s Bjelorusijom, zatim će nastupiti na turniru u Makedoniji gdje još nisu poznati protivnici, a pripremno razdoblje se završava utakmicama s Austrijom.

Protivnici košarkaša BiH u skupini bit će reprezentacije Slovačke, Švedske i Armenije. U prvi krug kvalifikacija plasirat će se po dvije najbolje momčadi iz sve četiri pretkvalifikacijske skupine.

Svjetsko prvenstvo igrat će se u Kini od 31. kolovoza do 15. rujna 2019. godine

Kopirati
Drag cursor here to close