''Vatreni''

Vrbanović: Hrvatska reprezentacija diše kao jedna obitelj

Sport / Nogomet | 22. 09. 2017. u 16:52 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damir Vrbanović održao je u četvrtak konferenciju za medije na kojoj je govorio o nekoliko aktualnih tema.

Vrbanović je pojasnio zašto je Izvršni odbor donio odluku o promjenu domaćinstva kvalifikacijske utakmice s Finskom, koja će umjesto u Osijeku biti odigrana u Rijeci, komentirao je stanje na ljestvici uoči dva zadnja kola, otkrio imali li HNS spremne poteze ukoliko kvalifikacije za SP završe neuspjehom, te prokomentirao fizički napad na Dinamovog trenera Marija Cvitanovića.

"Nakon duge rasprave, u kojoj je sudjelovao i sam izbornik Čačić, Izvršni odbor je odlučio da reprezentacija zbog lošeg stanja travnjaka u Osijeku neće imati dovoljno dobre uvjete za odigravanje susreta protiv Finske. Imali smo loše iskustvo s utakmice s Kosovom, probleme oko organizacije idući dan, i reagirali smo ozbiljno i preventivno. Stoga smo prebacili utakmicu na trenutačno najbolji teren u Hrvatskoj, onaj na Rujevici," kazao je Vrbanović, javlja Hina.

"Bit ćemo iskreni, odluka nije bila jednoglasna s obzirom da je Ante Vučemilović-Šimunović do zadnjeg časa želio braniti Osijek, premda znamo da nije vrijeme za emocije. Odluka nije usmjerena protiv NK Osijeka ili Grada Osijeka, mnogi su emotivno vezani za Osijek, a dosadašnje su utakmice bile sjajno organizirane u izvanrednoj atmosferi. Da nema ovog tehničkog problema, ne bismo nikada razmišljali o odlasku iz Osijeka. Ovo je samo hladni profesionalizam, a IO je odmah odlučio kako će Hrvatska jednu od prvih idućih kvalifikacijskih utakmica igrati upravo u Osijeku kako bismo potvrdili našu ljubav i simpatiju, odnosno razumijevanje njihove želje za reprezentacijom", dodao je.

Dva kola prije kraja kvalifikacija hrvatska reprezentacija se nalazi na prvom mjestu skupine I sa 16 bodova koliko ima i Island, no hrvatska reprezentacija ima bolju razliku pogodaka. Slijede Turska i Ukrajina sa po 14 bodova, Finska ima sedam, a na začelju je Kosovo s jednim bodom. U zadnja dva kola 'vatrene' očekuju ogled protiv Finske na Rujevici 6. listopada, te gostovanje u Kijevu protiv Ukrajine tri dana kasnije.

"Nema straha, nije to ništa s čime se već nismo suočili. Nekad smo strijepili do zadnjih sekundi, nekad prolazili u doigravanjima, i na kraju otišli na fascinantnih devet od jedanaest velikih natjecanja. Imamo talentirane igrače i s velikim optimizmom i vjerom gledamo prema nadolazećim utakmicama. Izbornik je Izvršnom odboru u jednom emotivnom istupu potvrdio da reprezentacija diše kao jedno, kao obitelj, i da je deplasirano govoriti o bilo kakvim problemima. Igrači su u izvanrednim odnosima, koliko god su nesretni zbog poraza na Islandu i u Turskoj. Nogomet nije matematika, iako su svi pokazatelji bili na našoj strani. Dogodili su se pehovi, ali svi stojimo uz reprezentaciju i naše igrače, iznimne sportaše i profesionalce. Igraju u velikim klubovima, znaju se nositi sa stresom i sigurni smo da će odigrati dvije odlične utakmice", poručio je Vrbanović.

Ima li HNS spremne poteze ukoliko kvalifikacije za SP završe neuspjehom?

"Ozbiljni smo ljudi i sve su opcije na stolu - nitko ne dvoji da bi eventualni neuspjeh bio ogroman. Imamo varijante, odnosno 'Plan B', i treba se odgovorno i bez panike suočavati s činjenicama, ali ne razmišljamo sada o tome. Bavimo se isključivo stvaranjem pravih uvjeta i ozračja za reprezentaciju. Zato pozivam i medije na isto, mislim da nam je svima u interesu da ova generacija ode u Rusiju i napravi veliku priču tamo".

Izvršni direktor prokomentirao je i fizički napad na Dinamovog trenera Marija Cvitanovića.

"Mi u HNS-u nismo poljuljani, uvjereni smo da radimo dobar posao. Nećemo nagađati o pozadini napada, reći ću samo da je dugačka lista incidenata koji su se dogodili prema igračima, dužnosnicima i trenerima od strane huligana i treba stati na kraj tome. Nije to ništa bezazleno i treba otkriti što se iza toga kuha," zaključio je Vrbanović, javila je Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close