Procvjetala bijela lala..

Velež na današnji dan prije 36 godina prvi put osvojio Kup Maršala

Sport / Nogomet | 24. 05. 2017. u 17:10 S.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Datum 24.05.1981. godine ostao je zlatnim slovima upisan u povijest Veleža. Na taj dan FK Velež je po prvi put osvojio Kup Maršala Tita.

U Beogradu, pred 40.000 gledatelja pao je Željezničar, kojeg je sa klupe vodio Ivica Osim. Skoro 15.000 (po nekim izvještajima i 20.000 ) navijača iz Mostara, bilo je svjedokom povijesne pobjede - FK Velež postao je prvi klub iz Bosne i Hercegovine sa osvojenim peharom Kupa Maršala Tita, piše službena stranica kluba.

U četvrtfinalu protivnik je bila makedonska ekipa Breglanica. Golovima V. Halilhodžića i Dragana Okuke u prvom poluvremenu Velež je slavio sa 2:0. U polufinalu, Veleža je čekala Budućnost iz Podgorice. Utakmica se igrala u Mostaru, a Velež je slavio rezultatom 2:1. Oba gola postigao je Vahid Halilhodžić. Datum utakmice je mnogima ostao u sjećanju, 01.04.1981. - bio je to dan kada su se navijači Veleža okupili pod imenom Crveni Šejtani, a kasnije nazvani Red Army.

Mostarci su tih dana živili samo za jednu utakmicu, a to je finale u Beogradu protiv Željezničara. Kolone auta, autobusa i dva specijalna voza krenula su za Beograd. Taj dan se na Marakani zaorila pjesma i skandiranje “Rođeni, Rođeni“ sa jedne strane, i “Željo, Željo“ sa druge strane stadiona.

Željezničar je bolje otvorio utakmicu, i prvi poveo golom Baždarevića sa penala u 34.minuti.

Na poluvremenu trener Veleža Miloš Milutinović pravi odličnu izmjenu. Umjesto Mičića u igru je u ušao Vukoje. Velež vrlo brzo dolazi do izjednačenja, a zatim i do prednosti, golovima Vahida Halilhodžića. Kod drugog gola Vukoje je bio asistent. Prednost Veleža nije dugo trajala, jer je sudija Vlajić opet pokazao na penal, i opet je Baždarević bio precizan.

Igrala se 62.minuta, rezultat je bio 2:2. To igrače Veleža nije poremetilo i nastavili su sa napadima na gol Željezničara. Dragan Okuka u 78.minuti, na asistenciju V. Halilhodžića postiže gol, i postavlja konačnih 3:2. Veliko slavlja Rođenih u Beogradu, ali i u Mostaru moglo je da krene.

Tada je mnogima ostalo u sjećanju da su se navijači Veleža nakon utakmice na Terazijama klanjali Vahidu, kojem je ta utakmica bila oproštajna, jer je bio dogovoren transfer u Nantes.

“Ostvarili smo veliku pobjedu, prema mišljenju mnogih najveću u povijesti Veleža. Bila je to jedna od mojih najboljih utakmica u igračkoj karijeri i sigurno jedan od najsretnijih dana u mom životu”, rekao je Vahid Halilhodžić

“To je bio prvi veliki okršaj kojem sam prisustvovao. Igrali smo protiv velikog Veleža, a Kup je bio izuzetno renomirano natjecanje. Nažalost, poraženi smo, a imali smo veliku želju da pehar donesemo u Sarajevo”, izjavio je svojevremeno Mehmed Baždarević.

“Zaista velika utakmica, za mene uz Videoton najveća Željina iz tog vremena. Pamtim da je atmosfera bila odlična. Postigao sam dva pogotka sjajnom golmanu i čovjeku Enveru Mariću, ali to nije bilo dovoljno“, dodao je današnji izbornik BiH.

Mostarci su svojim herojima priredili veličanstven doček na stadionu Pod Bijelim brijegom, a preko 20.000 navijača je pjevalo u jedan glas: “Procvjetala bijela lala, Velež nosi Kup Maršala”.

Beograd, Stadion Marakana, 40.000 gledatelja

Velež – Željezničar 3:2 ( V. Halilhodžić 55.min, 58. min, Okuka 78. min – Baždarević 34.min ( P ), 62. min ( P) )
Sastav : Marić, Kalajdžić, Mičić ( Vukoje ), Ledić ( Mulahasanović ), Matijević, Đurasović, Okuka, Slišković, V. Halilhodžić, Međedović, Skočajić.

Trener: Miloš Milutinović

Svoj doprinos u sezoni koja je okrunjena prvim peharom Kupa Maršala Tita dali su i Šišić, Lučić, Obšivač, Jovanović, Mesledžija, Dilberović, Tojaga te u to vrijeme mlade snage M. Hadžiabdić, P. Jurić, Bijedić, kao i pomoćni treneri Franjo Džidić, Marko Čolić, kondicijski trener Pero Radeljić, te fizioterapeut Govedarica.

Kopirati
Drag cursor here to close