Texas

United oduševio, City razočarao

Sport / Flash | 21. 07. 2017. u 06:28 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tisućama kilometara od Manchestera, u SAD-u odigrao se gradski derbi između Uniteda i Cityja. Do zadnjeg mjesta ispunjen stadion u Houstonu u saveznoj državi Texas je bio poprište posljednjeg poglavlja ovog rivalstva, a iako susret nije odlučivao o nekom supervažnom trofeju, nije razočarao.

Crveni vragovi su ponajprije zahvaljujući sjajnom predstavom u prvom poluvremenu svladali predstavnike plavog dijela Manchestera 2:0, a Lukaku i Rashford su se upisali u listu strijelaca.

Vrhunske su momčadi na teren poslali Mourinho i Guardiola. Za građane su debi upisali vratar Ederson i 60 milijuna eura vrijedni branič Walker koji je stigao iz Tottenhama, a igrali su, između ostalih, od prve i Kompany, Toure, De Bruyne, Sterling te Aguero. S druge strane po prvi puta u prvih 11 zajedno su zaigrali Lukaku i Rahsford u formaciji 4-2-3-1 gdje je belgijski napadač bio u samom vrhu napada, a 19-godišnji Englez na krilnoj poziciji.

Nogometaši obje momčadi su oduševili u prvom poluvremenu pa se na trenutak 'zaboravilo' da se radi o 'prijateljskoj' utakmici, ali kada se igra protiv gradskih rivala teško da išta može biti prijateljsko. U četvrtoj minuti je Herrera odličnim udarcem uposlio Edersona koji je vrhunski reagirao i tada pokazao što može donijeti Pepu i njegovoj novoj momčadi.

United je u utakmicu krenuo agresivnije i nametnuo se na terenu, a umalo je to iskoristio i Mkhitaryan u 21. minuti. Valencia je proigrao Armenca iza leđa obrane Cityja na njihovoj lijevoj strani, no bivši nogometaš Borussije Dortmund ponovno je izazvao solidnu reakciju Edersona koji je snažni udarac odbio.

Napokon se i Guardiolina momčad probudila u 25. minuti. Sterling je zapucao prema Unitedovim vratima s vrha kaznenog prostora, ali na njima je ispod grede akrobatski vršcima prstiju loptu izvadio de Gea.

Zatim su građani u 31. minuti susreta trebali doći do vodstva. Robertsu je lukavo podvaljena lopta u srcu Unitedovog šesnaesterca i očekivalo se da će postići pogodak za 1:0, no 'ukazao' se Smalling koji je njegov udarac sjajno blokirao, pa se lopta odbila do Sterlinga čiji je pokušaj ponovno spriječio sveprisutni engleski branič.

Onda je uslijedio Unitedov 'uragan'. Prvo je u 37. minuti Pogba vizionarski pronašao duboko iz svoje polovice Lukakua na drugoj strani terena. Belgijac je do lopte stigao ispred Edersona koji je 'zaplivao' na otprilike 25 metara od vratiju, zaobišao ga te pospremio loptu u mrežu lijevo iskosa s veoma teške pozicije jer su ga pred golom čekali Kompany i Adarabioyo.

Dvije minute kasnije, 2:0! Mkhitaryan je pred vrhom protivničkog kaznenog prostora na desnoj strani proigrao Rashforda koji ulazi u Cityjev šesnaesterac i u suprotni kut posprema loptu za udvostručenje vodstva. Do kraja prvog dijela je jedino Foden u redovima građana zaprijetio u 43. minuti, ali de Gea je njegov pokušaj rutinski zaustavio.

Kako to već biva na prijateljskim susretima, na poluvremenu je napravljeno mnoštvo zamjena. United je uveo četiri nova igrača (Romero, Darmian, Bailly i Jones) dok je City njih čak sedam, a jedan od njih je bio zaboravljeni Samir Nasri, kao i Sane, Jesus, Diaz, Mangala, Stones te Otamendi.

Kao i prvo poluvrijeme, drugi dio susreta krenuo je sjajno, a United je prvi zaprijetio. Rashford je u 52. minuti uputio jedan centaršut s desne strane i dok je vjerojatno pokušao pronaći Lukakua u kaznenom prostoru, umjesto ubačaja, lopta je otišla prema Edersonovim vratima koji je loptu iščupao i poslao ju u korner.

Zatim je od engleskog napadača Belgijac preuzeo glavnu ulogu dvije minute poslije. S lijevom nogom je s 20-ak metara snažno odapeo prema golu, ali je njegov udarac završio na spojnici koja se možda još uvijek trese od siline udarca.

Strasti su se smirile, a tek su građani u završnom dijelu susreta ozbiljno zaprijetili. Prvo je Nasri u 84. minuti veoma dobro uposlio Jesusa, no Brazilac je u kaznenom prostoru solidnu priliku upropastio tako što je poslao loptu visoko iznad vratiju. Zatim je minutu kasnije Fernandinho okušao udarac s 30-ak metara, ali je spreman na njega bio Argentinac na vratima Uniteda.

Crvenim vragovima je ovo bila već treća utakmica pripremnog perioda i treća pobjeda. Već su svladali LA Galaxy 5:2 i Real Salt Lake 2:1. S druge strane, Guardiolina momčad je danas po prvi puta odigrala neki susret što se moglo vidjeti, a na još mnogo toga mora raditi kako bi spremni dočekali novu sezonu.

Za niti jednu niti drugu momčad nema odmora i već ih preko vikenda čekaju nove sjajne utakmice. Prvo će City u subotu igrati protiv Tottenhama, dok United dan kasnije odlazi na noge Real Madridu.

Kopirati
Drag cursor here to close