samo na papiru

Umiru sportovi u BiH

Sport / Flash | 07. 02. 2017. u 07:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bob savez BiH već duže od deset godina postoji samo fiktivno, dok ostalih pet sportova iz zimske olimpijske obitelji, također, nije u idealnoj situaciji, pišu Nezavisne novine navodeći kako je na posljednju vožnju bh. bob tim krenuo 2006. godine.

Nekoliko sezona ranije sve je djelovalo obećavajuće. Nastupi na natjecanjima bili su gotovo redovni, zahvaljujući dobroj suradnji s kolegama iz Hrvatske i još nekih europskih zemalja, koji su im posuđivali kvalitene bobove, postizani su i solidni rezultati. A onda je, kako kaže Edin Krupalija, bob trener i bivši čelnik Saveza, došla recesija i sve je stalo. Brze vožnje niz zaleđeno korito ostale su daleko u sjećanju. Danas ne postoji nijedan natjecatelj koji se bavi ovim sportom.

Zlato za kraj

"Posljednju vožnju imali smo 2006. Tada smo osvojili i zlatnu medalju na Tirol kupu. Bili smo veoma respektabilna reprezentacija. Imali smo ambicije i tendenciju konstantnog napretka. Međutim, onda je došla besparica, sve manje novca iz nadležnih institucija, sve manje sponzora i jednostavno smo stali. Savez nije službeno ugašen. Trenutno smo u fazi registracije u Ministarstvu pravde, ali natjecatelje namamo. Praktično postojimo samo fiktivno iako smo i dalje članovi Međunarodne bob organizacije", rekao je Nezavisnim novinama Krupalija.

Tvrdi da je prije desetak godina našao strateškog investitora, koji je bio spreman uz koncesiju na 99 godina obnoviti bob stazu na Trebeviću i sagraditi sve ostale prateće sadržaje i hotele.

"Riječ je o ruskom biznismenu koji je živio u Beču. Sve smo dogovorili, ali je on u jednom trenutku gotovo preko noći zbog recesije izgubio 200 milijuna eura. Sada bob u BiH tapka u mjestu. Bobove, iako stare, i dalje imamo. Renovirani su i mogli bi poslužiti, ali novca jednostavno nema", tvrdi Krupalija.

Sport bez seniora

Proteklih godina na bob stazi je obavljeno čišćenje od smeća. Zakrpljene su rupe na betonskom koritu i stavljena je u funkciju za suhe treninge. Sve to urađeno je zahvaljujući prije svega entuzijazmu predsjednika Sankaškog saveza Senada Omanovića, ali i njegove obitelji, koja također aktivno sudjeluje u održavanju ovog sporta u životu. U ovom sportu BiH trenutno nema nijednog seniora.

"Od natjecatelja trenutno imamo trojicu juniora. Oni su na treninzima izvan BiH, pripremaju se i nastupaju na svjetskim kupovima. Jednog seniora smo imali prošle sezone, bio je i kandidat i stipendist za Olimpijske igre, ali je odustao", kazala je Izeta Omanović iz Sankaškog saveza BiH.

"Mi smo se, rekla bih, obiteljski uključili da ovaj sport održimo aktivnim. Nikada dosad nismo imali sezonu bez ijednog natjecatelja", dodala je.

Muazem Hadžiabdić, izbornik, trener te ujedno natjecatelj, potvrdio je da ruže ne cvjetaju ni u Skeleton savezu BiH. Besparica je razlog zbog kojeg se zastava BiH već treću sezonu nije zavijorila ni na jednom međunarodnom natjecanju u ovom sportu.

Nije važno sudjelovati

"Imamo ukupno šet natjecatelja, četiri muškarca i dvije žene. Oni su zahvaljujući činjenici da se bave atletikom, dizanjem tegova i drugim sprtovima u stalnom trenažnom procesu, ali nažalost zbog besparice nisu u prilici otići na natjecanja u skeletonu. Ja ću nakon tri godine stanke 26. veljače biti prvi predstavnik BiH na jednom međunarodnom natjecanju. Riječ je o Europa pokalu za starije seniore u Austriji", istaknuo je Hadžiabdić.

Dodao je kako nije pobornik parole "važno je sudjelovati".

"Kao neki drugi savezi bismo mogli sakupljati nešto malo novca i ići na neka natjecanja, tek toliko da se pojavimo. To ne želim. Rezultat je bitan. Sve ostalo je turističko putovanje i zato je bolje ne sudjelovati ako nisu stečeni svi uvjeti", dodaje Hadžiabdić.

Savez s jednim uposlenim

Najmasovniji zimski sport u BiH je skijanje. Skijaški savez se može pohvaliti da ima i jednog zaposlenog u uredu, što je za bh. uvjete rijetkost.

"Ako se to tako može reći, mi djelujemo nešto ozbiljnije, ali daleko je to od stvarnih potreba profesionalne organizacije. Imamo registriranih 320 alpskih skijaša, ski-trkača, biatlonaca, snowbordera. Nedostaju nam natjecatelji u freestyleu i ski-skokovima. Naši predstavnici zastupljeni su u svim natjecateljima i možemo reći da Savez funkcionira u optimalnom kapacitetu", kazala je Jelena Dojčinović, glavna tajnica Skijaškog saveza BiH.

Savez klizačkih sportova BiH nema uposlenika. Administracija, kažu, radi volonterski, uključujući i rukovodsvo na čelu s predsjednikom Zikrijom Đonkom i glavnim tajnikom Vladimirom Kezunovićom.

"Imamo oko 60 registriranih natjecatelja, od kojih se pola stalno natječe na međunarodnim smotrama u umjetničkom i brzom klizanju. Imamo deset vrhunskih reprezentativaca, koji nastupaju na svim europskim i svjetskim prvenstvima, te svjetskim kupovima i to na četiri kontinenta. Od tih deset reprezentativaca, dvojica su kandidati za Zimske olimpijske igre, to su brzoklizači Edin Branković i Nihad Bašić. Samo ove sezone nastupit ćemo na osam svjetskih kupova, dva svjetska prvenstva, jednom europskom i balkanskom prvenstvo. Svi su natjecatelji ispunili normu ISU", rekao je Đonko.

Brojke

Nezavisne novine navode kako se pretpostavlja 20 milijuna eura se da bi koštali obnova bob staze na Trebeviću i njezino stavljanje u funkciju u punom kapacitetu. Samo jedan trening za bob reprezentaciju košta 320 eura, a na jednom natjecanju su potrebna najmanje četiri.

Kopirati
Drag cursor here to close