Zabrinuti sportski radnik

'U bh. košarci se radi po babi i po stričevima'

Sport / Košarka | 11. 01. 2017. u 13:52 S.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kakva država, takav i sport, česta je uzrečica kojom se, valjda, sve dovede u normalu. No, ima ih koji brine više nego ostali. 

Takav jedan zabrinuti košarkaški radnik iz Sarajeva, koji je htio ostati anoniman, obratio nam se putem pisma koje prenosimo u cjelosti. 

“Zašto se zabrinjavamo što nam talenti odlaze iz BiH, ili što propadaju u određenoj fazi sportskog života, kada je u ovoj zemlji napravljeno takvo okruženje da pričaju samo pare ili moć, odnosno da su mito i korupcija pustili tolike korjene u sportu, da će nadležnim organima trebati jaka mašina da isto iščupa.

Baš ovo gore spomenuto  glavni su krivci što Bosna i Hercegovina u svijetu i Europi s ovolikim brojem talenata ne ostvaruje značajne rezultate. Zato poraze i neuspjehe slavimo kao uspjehe i tješimo se da je rat glavni krivac za ovo što nam se događa i da nemamo uvjete za profesionalni trenažni proces. Ali dobre uvjete donose dobri rezultati, od kojih osiguraš sredstva za bolje uvjete, a ne obrnuto.

Ne mogu a da ne primjetim, da cijeli grad (i sportski radnici i obični ljudi) nakon kontrolnog treninga koji se održao u Skenderiji u subotu i nedjelju u Sarajevu, ismijava struku koja je odabrala djecu koja su okupljena da se u budućnosti prate kao talenti koji će zastupati našu zemlju u reprezentaciji - halo ljudi, reprezentaciji ili 12 najboljih igrača u državi.

Čast izuzecima, nije sve tako crno, ali ova mješavina talenata i antitalenata je totalno zbunila sve nas koji se imalo razumijemo u sport. Hvala Bogu pa pojedinci nemaju više djece, inače bi neki timovi imali ista prezimena na leđima u narednih pet generacija, a da ne pričam o onima koji iskorištavaju FIBA certifikate da im dijete probaju u reprezentaciji.

Ili da bolje pojasnim, tim se formira u omjeru 60 - 70 posto talenata i 30 – 40 posto antitalenata i zbog ovih 30 – 40 posto antitalenata, propadne isti postotak talenata i ekipa nikada ne može dati svoj maksimum i ostvariti značajne rezultate.

Nitko se nikada neće pobuniti kada vidi kvalitetu, ni od roditelja ni od sportskih radnika, ali kada nekome počnete vrijeđati inteligenciju sa djecom koja ne znaju prevesti loptu preko terena, a o ostalim koordinacijskim pokretima neću ni govoriti, to postaje ozbiljan problem. A naročito zbog toga da su to djeca koja nisu standardni igrači ni u matičnim klubovima, niti imaju bilo kakve zapažene rezultate, a onda ih vidite u odabranim za reprezentaciju, odnosno među najboljim u državi. Zasigurno ova selekcija je selekcija roditelja, a ne talentirane djece. Sve navode možete lako provjeriti, čak što više, posjetite nekada utakmice na kojima ova djeca igraju.

Zato osjećam obavzu da se obratim svim građanima i poštenim ljudima, koji su vjerovatno nekada u životu osjetili nepravdu na svojoj koži, da ne šute i da se protiv ovakvih pošasti bore svim silama, jer jedino na taj način možemo osigurati našoj djeci bolju budućnost. Nemojte čekati da se nepravda dogodi u vašoj avliji, a desit će se sigurno, reagirajte i kada je vidite u tuđoj, a šutnjom nećete ništa promijeniti, samo ćete još dublje potonuti i povući i svoje dijete za sobom.

I na kraju, haram svima u Košarkaškom savezu i ostalim sportskim radnicima koji su dozvolili raspadanje simbola grada, odustajanje i razočarenje velikog broja djece, igranje anti-talenata na uštrb talenata i sve to zbog svojih osobnih interesa.

Žalosno je zaključiti da bez uključivanja SIPA-e, Agencije za borbu protiv korupcije i ostalih nadležnih organa, Bosna i Hercegovina ne može sastaviti kvalitetnu ekipu u prvenstvu, a kamoli reprezentaciju, kako u košarci tako i u ostalim sportovima.”

Kopirati
Drag cursor here to close