Princ Rima

Totti u društvu Cenija, Giggsa, Scholesa i Maldinija

Sport / Nogomet | 29. 05. 2017. u 13:01 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nevjerojatna nogometna priča legendarnog Rominog ''Il capitana'' Francesca Tottija (40) završila je u nedjelju na Olimpicu.

Nakon 28 godina provedenih u klubu, "princ Rima" je napravio počasni krug oko stadiona pozdravljajući navijače voljenog kluba. Niko nije mogao suzdržati suze. Plakali su navijači, njegovi suigrači, ali i sam Totti.

Neuništivi Totti je u Romu stigao kao 13-godišnjak, davne 1989. godine i otad, pa sve do danas, za nju je odigrao gotovo 800 utakmica i postigao više od 300 pogodaka. Osim što je klupski rekorder po broju nastupa (785), Totti je i najbolji strijelac Rome (307). Jedan je od rijetkih koji i pored velikih ponuda nikada nije želio napustiti klub.

"Došao je trenutak za kojim sam mislio da nikada neće doći. Ne mogu sve ove godine biti zaboravljene i teško je bilo donijeti ovu odluku. Sada je doista sve gotovo, ovo je moj posljednji nastup u ovom dresu", poručio je Totti.

Kao rođeni Rimljanin oduvijek je navijao za 'Vučicu'. Kada su ga pokušali vrbovati iz gradskog suparnika Lazija, njegova obitelj ih je potjerala iz kuće. Jednako su završili i predstavnici Real Madrida koji su mu ponudili prazan ček. Trebao je samo upisati koliko želi.

No, Totti nije jedini koji je cijelu karijeru proveo pod istim grbom.

Legendarni brazilski vratar Rogerio Ceni proveo je 25 godina u dresu Sao Paula. Upisao je 1257 nastupa i osvojio 20 trofeja. Ostao je poznat i po svojim napadačkim sklonostima. Tijekom karijere je zabio 128 golova u službenim utakmicama. Ceni drži tri Guinnessova rekorda - postao je nogometaš koji je najviše puta igrao kao kapetan svoje momčadi, golman s najviše postignutih pogodaka i igrač s najviše nastupa za isti klub. Umirovio se krajem 2015. godine.

"Za mene je uvijek postojao samo jedan klub. Sve moje uspjehe želim posvetiti mojoj majci koja više nije s nama, a koja me samo jednom vidjela u dresu Sao Paula," kazao je "Goleiro Artilheiro" na oproštaju.

Cijelu karijeru u jednom klubu proveo je i Velšanin Ryan Giggs koji je za Manchester United nastupio 963 puta postigavši 168 golova. Giggs je na Old Trafford stigao kao 14-godišnji klinac, a umirovio se 27 godina kasnije. U dresu "Crvenih vragova" osvojio je ukupno 35 trofeja i najtrofejniji je igrač u povijesti kluba. Jedini je igrač koji je odigrao u kontinuitetu 22 sezone za redom te jedini koji je u 21 uzastopnoj sezoni postigao pogodak.

Za ManU je cijelu karijeru igrao i Paul Scholes. Sakupio je 718 nastupa i 25 trofeja. Englezi ga smatraju jednim od najboljih veznjaka svih vremena.

"Možda sam mogao odigrati još koju sezonu u nekom drugom klubu, ali nije to imalo smisla. Osjećao sam da više nisam pravi. Napale su me ozljede i znao sam da je vrijeme za oproštaj", kazao je Scholes koji u igračku mirovinu otišao 2013.

Talijani Paolo Maldini i Francio Baresi još su jedan primjer odanosti jednom klubu. Maldini je 25 godina, a Baresi 20 godina nastupao za Milan. Maldini je u dresu 'Rossonera' osvojio 26 trofeja od kojih čak pet Liga prvaka, sakupivši 902 nastupa. Baresi je osvojio 18 trofeja i zabilježio 719 nastupa.

Legendarni strateg Manchester Uniteda Alex Ferguson obožavao je Maldinija i na sve moguće načine ga je pokušao dovesti na Old Trafford. Kada je nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja napokon dogovorio sastanak, Maldini je završio pregovore nakon samo jedne rečenice.

"Moj djed je bio navijač Milana, moj otac je bio igrač i trener Milana, ja sam Milanovac, moj sin također. Zaboravite, ja ostajem na San Siru", kazao mu je Maldini.

I Milanov gradski suparnik Inter ima svoju legendu koja je cijelu karijeru provela u dresu 'Nerazzurra'. Giuseppe Bergomi je u Interu proveo 20 godina sakupivši 756 nastupa. Za prvu momčad je debitirao sa 17 godina i ubrzo izrastao u jednog od najboljih obrambenih igrača na svijetu.

Španjolac Carles Puyol također je član "one club man". Cijelu karijeru je proveo u dresu Barcelone. Bio je rođeni vođa, jedan od najomiljenijih, ali i najboljih igrača svoje generacije. Zanimljivo, karijeru je počeo kao vratar, ali se nakon ozljede ramena prebacio u napad, a potom u zadnji red.

"Moji roditelji nisu vjerovali da ću postati profesionalni nogometaš," otkrio je. Za prvu momčad Barce je debitirao sa 16 godina i sakupio 682 nastupa i 21 trofej.

"Carles je uvijek bi pravi vođa. Inspiracija za sve nas ostale," otkrio je Xavi, dodavši: "On je bio naš anđeo čuvar. Momčad mu je uvijek bila na prvom mjestu."

Legendarni kapetani Arsenala Tony Adams i Liverpoola Jamie Carragher također ulaze u ovo društvo. Adams je dres 'Topnika' nosio 22 godine sakupivši 672 nastupa, dok je Carragher u dresu 'Redsa' upisao 737 utakmica.

Cijelu karijeru u istom klubu proveli su i Manuel Sanchis (Real Madrid), Giacinto Faccchetti (Inter Milan), Sepp Maier (Bayern Munich), Berti Vogts (Borussia Monchengladbach), Sandro Mazzola (Inter Milan), Klaus Augenthaler (Bayern Munich), Jack Charlton (Leeds United), Lav Jašin (Dinamo Moskva)....

Kopirati
Drag cursor here to close