Philippa se zvala Robert

Slavni škotski biciklist Robert Millar promijenio spol!

Sport / Flash | 08. 07. 2017. u 10:26 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekadašnji britanski biciklist Robert Millar objavio je da je završio promjenu spola i da se sada zove Philippa York.

Millar je najpoznatiji po tome što je 1984. godine na Tour de France osvojio nagradu „Kralja planina“, sadašnju točkastu majicu.

Na taj način, Millar je postao prvi vrhunski biciklist koji je javno objavio da je promijenio spol. U svom priopćenju, Philippa York navodi kako je to odlučila uraditi pošto u javnosti postoji veći stupanj prihvaćanja i razumijevanja. Također, otkrila je da je proces promjene spola započela još 2000. godine.

„Ishod tog putovanja znači da već znatno dugo živim kao Philippa. Koraci koji su poduzeti pod budnim okom profesionalaca, kako bih kompletirala promjenu spola, mogu biti teški i uvijek do njih dolazi poslije mnogo razmišljanja i muke“, istaknula je.

Millar je 1984. godine postao drugi Britanac koji je ostvario etapnu pobjedu na Touru i njegovo četvrto mjesto na tom izdanju trke bilo je dotadašnji rekord za britanske bicikliste. Millar je, također, bio drugoplasirani na Vuelti 1985. i 1986. godine, kao i na Girou 1987. godine. Na Touru je trijumfirao na ukupno tri planinske etape, a sve su vožene u Pirinejima.

Millar je dakle kao ON pobjeđivao na Touru, a danas kao ONA komentira ovu najznačajniju utrku biciklista.

Ovaj Škot je nakon doping afere 1992. godine svoju karijeru završio 1995., a onda je netragom nestao!

Novinari su ga ponovno ''pronašli'' tek 2007. u engleskom Dorsetu, ali ovaj put – kao ženu!? Međutim, Philippa je šutjela, nije se željela eksponirati. Sve do današnjih dana.

Počela je u novije vrijeme raditi za jedan internetski portal koji je specijaliziran za biciklizam (cyclingnews.com), te je u prigodnom video zapisu ispričala kako je zapravo promijenila spol i sve objasnila.


Zanimljivo, Millar je od 1985. godine do kraja 90-tih bio oženjen sa Sylvijom Transler. Par ima jednu kćerku, kojoj su danas 33 godine.

„Još kao petogodišnjakinja sam znala da sam drukčija. Ali, potrajalo je dugo dok sam s tim izišla na kraj“, kaže Philippa York.

Za televizijski kanal ITV4 ona iz Londona komentira aktualni Tour de France, a od 12. do 14. etape planira otići ''na teren'' u Francusku.

Kopirati
Drag cursor here to close