Formula 1

Nove gume vraćaju show na stazu?

AutoMoto / AutoMoto Sport | 10. 01. 2017. u 12:02 S.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od raka rana moderne Formule 1 Pirellijeve su gume koje se od povratka talijanskog proizvođača na stazu previše troše i tako ubijaju show, no drastične promjene u pravilima za 2017. to bi mogle promijeniti. 

Naime, od 2011. na ovamo, otkad je Pirelli ponovno dobavljač, momčadi su se morale fokusirati na dosadnu, gledateljima nezanimljivu taktiku 'čuvanja guma'. 

Tako biste tijekom utrka često znali čuti upute iz boksa 'pusti ga naprijed, na svježijim je gumama', a sve zbog karakteristika Pirellija koji bi momentalno izgubio vliki dio performansi. 

Dio tehničkih promjena za 2017. podrazumijeva efektniju aerodinamiku, ali i šire, gume koje se znatno manje troše. 

Naime, Pirelli je testirajući nove gume 24 dana otkrio da će se one osjetno manje trošiti, ali tu je ipak jedno 'ali'...

“To su u potpunosti nove mješavine”, rekao je za Autosport Mario Isola, menadžer Pirellijevog F1 sektora. 

“Međutim, treba uzeti u obzir da su testovi vršeni s modificiranim bolidima iz 2015., kojima je u odnosu na 2016. nedostajalo performansi”, dodao je. 

Simulacije su potvrdile da će bolidi krug staze Catalunya savladavati sa 70 posto gasa, u odnosu na 50 posto iz prošle sezone, no sve to ipak nije garancija da ćemo dobiti uzbudljivije utrkivanje. 

Pa ipak, dobro je da je po strani ostavljen jedan demotivirajući detalj - gume čija pretjerana potrošnja diktira tempo utrke. 

 

 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close