Nastup na tokijskom maratonu posvetila Mostaru!
Vanja Šabanac
OBJAVA: Četvrtak, 13. ožujka 2014. 11:53
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: I. M.
Vanja Šabanac natjecateljski brojVanja Šabanac želje za utrkuVanja Šabanac startVanja Šabanac 6. kilometarVanja Šabanac maratonVanja Šabanac ciljVanja Šabanac kapa
0
Vanja Šabanac natjecateljski broj
Vanja Šabanac želje za utrku
Vanja Šabanac start
Vanja Šabanac 6. kilometar
Vanja Šabanac maraton
Vanja Šabanac cilj
Vanja Šabanac kapa

Želja mi je nastupiti na svakom opd šest najvećih maratona i istrčati po jedan maraton na svakom kontinentu, kaže ova Mostarka za Bljesak.info

Tokijski maraton jedan je od šest velikih maratona koji se održavaju svake godine u svijetu. Zadnje izdanje tokijskog maratona održalo se 23. veljače ove godine, a među 36.228 sudionika tog maratona bila je i jedna Mostarka – Vanja Šabanac.

Vanja je maraton istrčala u vremenu od tri sata i 38minuta i 15 sekundi, a svoj nastup na jednom od najslavnijih svjetskih maratona posvetila je – Mostaru.

“Tokijski maraton bio je moj deveti maraton i moje drugo najbolje vrijeme. S tim sam više nego zadovoljna, ali i moja obitelj koja svugdje ide sa mnom kao podrška”, kaže za Bljesak.info ova Mostarka koja od 1993. živi i radi u Stockholmu, ali je skoro svake godine u gradu na Neretvi za kojeg je trčala u Tokyju.

“Ljudi koji se bave maratonom na mom nivou se ne natječu jedni protiv drugih, nego vrlo često pomažu jedni drugima na stazi i bodre se međusobno da izdrže do kraja tih 42,2 km. Čovjek se jedino natječe sam sa sobom i nastoji najprije da uživa u cijelom događaju, a onda da pobijedi još jednom sam sebe i postigne zamišljene ciljeve”.

Vanja Rotter-Šabanac bavi se trčanjem rekreativno, trčanje joj je, kaže, stil života. No, posljednjih pet godina fokusirana je na duge distance, pa je prvi maraton koji je istrčala bio onaj u Istanbulu 2010. godine.

“To je jedini maraton na svijetu gdje se trči između dva kontinenta, pošto se starta na Azijskoj strani i trči preko Bosforskog mosta u Europu. Tad su sa mnom bile i moje najbolje prijateljice iz djetinjstva da me bodre i nikada ne mogu zaboraviti radost na njihovim licima kad sam ušla u cilj. Taj osjećaj je bio vrijedan svake minute treninga, a i dovoljna inspiracija za sljedeće korake”, kaže Vanja Šabanac za Bljesak.info.

Tu joj se rodila ideja da spaja “ugodno s još ugodnijim”, odnosno da spaja ljubav prema trčanju i putovanjima.

U svijetu postoje šest velikih maratona (New York, Chicago, Boston, Tokyo, London i Berlin), a ova Mostarka namjerava nastupiti na svima.

“Od ovih šest 'majorsa' ja sam 'odradila' tri NY, Berlin i sada Tokyo. Kada sam već došla na pola puta, ne bi bilo loše istrčati i preostala tri. Sadašnji rezultati u mojoj kategoriji žena od 45 – 50 godina mi osiguravaju zagarantirano mjesto na sva tri preostala, ali pored njih zelja mi je da istrčim i minimum po jedan maraton na svakom kontinentu”, zaključila je Vanja Šabanac u razgovoru za Bljesak.info.