Vanja Šabanac

Nastup na tokijskom maratonu posvetila Mostaru!

Lifestyle / Zdravlje | 13. 03. 2014. u 10:53 I. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tokijski maraton jedan je od šest velikih maratona koji se održavaju svake godine u svijetu. Zadnje izdanje tokijskog maratona održalo se 23. veljače ove godine, a među 36.228 sudionika tog maratona bila je i jedna Mostarka – Vanja Šabanac.

Vanja je maraton istrčala u vremenu od tri sata i 38minuta i 15 sekundi, a svoj nastup na jednom od najslavnijih svjetskih maratona posvetila je – Mostaru.

“Tokijski maraton bio je moj deveti maraton i moje drugo najbolje vrijeme. S tim sam više nego zadovoljna, ali i moja obitelj koja svugdje ide sa mnom kao podrška”, kaže za Bljesak.info ova Mostarka koja od 1993. živi i radi u Stockholmu, ali je skoro svake godine u gradu na Neretvi za kojeg je trčala u Tokyju.

“Ljudi koji se bave maratonom na mom nivou se ne natječu jedni protiv drugih, nego vrlo često pomažu jedni drugima na stazi i bodre se međusobno da izdrže do kraja tih 42,2 km. Čovjek se jedino natječe sam sa sobom i nastoji najprije da uživa u cijelom događaju, a onda da pobijedi još jednom sam sebe i postigne zamišljene ciljeve”.

Vanja Rotter-Šabanac bavi se trčanjem rekreativno, trčanje joj je, kaže, stil života. No, posljednjih pet godina fokusirana je na duge distance, pa je prvi maraton koji je istrčala bio onaj u Istanbulu 2010. godine.

“To je jedini maraton na svijetu gdje se trči između dva kontinenta, pošto se starta na Azijskoj strani i trči preko Bosforskog mosta u Europu. Tad su sa mnom bile i moje najbolje prijateljice iz djetinjstva da me bodre i nikada ne mogu zaboraviti radost na njihovim licima kad sam ušla u cilj. Taj osjećaj je bio vrijedan svake minute treninga, a i dovoljna inspiracija za sljedeće korake”, kaže Vanja Šabanac za Bljesak.info.

Tu joj se rodila ideja da spaja “ugodno s još ugodnijim”, odnosno da spaja ljubav prema trčanju i putovanjima.

U svijetu postoje šest velikih maratona (New York, Chicago, Boston, Tokyo, London i Berlin), a ova Mostarka namjerava nastupiti na svima.

“Od ovih šest 'majorsa' ja sam 'odradila' tri NY, Berlin i sada Tokyo. Kada sam već došla na pola puta, ne bi bilo loše istrčati i preostala tri. Sadašnji rezultati u mojoj kategoriji žena od 45 – 50 godina mi osiguravaju zagarantirano mjesto na sva tri preostala, ali pored njih zelja mi je da istrčim i minimum po jedan maraton na svakom kontinentu”, zaključila je Vanja Šabanac u razgovoru za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close