Raste popularnost odbojke

Najveći svjetski stručnjaci počeli rad sa 150 mladih na kampu u Čapljini

Sport / Ostali sportovi | 25. 07. 2017. u 09:37 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najveća svjetska odbojkaška trenerska imena - Ljubomir Travica i Vladimir Braco Janković, kojima će se u poslijepodnevnim satima pridružiti Igor Lovrinov i Miroslav Aksantijević, započeli su jutros u Čapljini treninge sa 150 mladih odbojkašica u sklopu odbojkaškog kampa u Čapljini.

Čapljina je prvi put domaćin odbojkaškog kampa za mlade, a ovaj kamp, čiji su organizatori Hrvatski odbojkaški klub ”Čapljina” i Hrvatski akademski odbojkaški klub ”Mladost”, najposjećeniji je kamp u BiH.

Radi se o odbojkašicama uzrasta 1998. godište i mlađe, a naglasak kampa je na tehnici, taktici i uigravanju. Pored toga, sudionici kampa na raspolaganju imaju i kondicijske programe i testiranja, mjerenja te zabavno-edukativni program.

”Kamp se održava od 25. do 29. srpnja u Čapljini, a eminentna imena iz svijeta odbojke, koje je teško dobiti zajedno na jedno mjesto, sama po sebi govore o kvaliteti, važnosti i stručnosti ovog kampa koji se po prvi put održava u Čapljini”, ističe predsjednik Odbojkaškog saveza Federacije BiH i predsjednik Hrvatskog odbojkaškog kluba ”Čapljina” Miloš Jelčić.

Svoje oduševljenje kampom ne krije ni jedan od najvećih svjetskih odbojkaških stručnjaka Vladimir Braco Janković.


Vladimir Braco Janković pozdravlja sudionike kampa (Foto: Bljesak.info)

''Ovdje sam bio i prije deset godina kada sam radio sa mladima, pa mi je drago što sam opet tu. Došao sam u Čapljinu zajedno sa Travicom da vidim jednu dobru ideju organizatora i domaćina da se kamp održi za vrijeme ljeta, kada djeca nemaju obaveze u školama i kada mogu dobiti dodatnu tehniku i znanje iz odbojke, koje će im pomoći prilikom odlaska u seniorske ekipe i reprezentativne selekcije. Oduševljen sam ovime što vidim, i naglašavam kako i danas vidim da odbojka u Čapljini i generalno u Hercegovini napreduje ogromnim korakom. Čapljina je imala uvijek izvrsne igrače koji su odlazili u najjače klubove širom Europe, poput Ilijane Dugandžić, Ivana Rajiča, Božane Butigan, Jelene Šunjić. Ja sam siguran da će klub nastaviti dugogodišnju tradiciju i siguran sam da će iz Čapljine uskoro doći nova imena koja će obilježiti svjetsku odbojku, kao što je Božana Butigan koja je proteklih mjeseci odigrala izvanredno u hrvatskoj reprezentaciji na čemu joj čestitam, i podvlačim da je to prije svega velika zasluga ovoga kluba, a mladima poručujem da im Božana bude uzor'', rekao je Vladimir Braco Janković.

U ulozi trenerice i domaćina je Ilijana Duganžić, rođena Čapljinka, jedno od najvećih svjetskih odbojkaških imena svoje generacije, danas trenerica HOK ''Čapljina'' i izbornica ženske juniorske odbojkaške reprezentacije BiH.

''Održavanje ovog kampa u organizaciji našeg kluba zasigurno je vrhunac rada i djelovanja HOK 'Čapljina' u višegodišnjem djelovanju kuba. Čast mi je biti dio jedne velike priče koja je na jednom mjestu okupila najveća i najvažnija trenerska imena svjetske odbojke, i sigurna sam da će Travica i Janković odraditi vrhunski posao sa djevojčicama, a i da ćemo mi treneri naučiti puno od njih, odnosno da će nas usmjeriti na pravi put. Ovaj kamp jedan je poticaj mladim djevojkama da se počnu baviti odbojkom, jer od sporta, a posebno od odbojke, mogu dobiti puno u životu'', istaknula je Ilijana Dugandžić.

Kamp će za vrijeme njegovog održavanja posjetiti poznate odbojkašice i odbojkaši, no organizatori kažu da će to biti pravo iznenađenje za sve sudionike kampa.


Jedan od najboljih svjetskih trenera Ljubomir Travica (Foto: Bljesak.info)

Inače, Ljubomir Travica trenutno je trener zagrebačke Mladosti, gdje je i započeo odbojkašku karijeru. Bio je član jugoslovenske odbojkaške reprezentacije na Ljetnjim olimpijskim igrama u Moskvi 1980. Godine 1983. prešao je u talijanski Panini iz Modene. U Seriji A1 nastupao je za Padovu, a u Seriji A2 za Vimercate i Brugerio. Trenersku karijeru je započeo 1991. u Seriji B1 u klubu Valdagnio. Potom je bio trener još nekoliko klubova iz A1 ili A2 serije, da bi 2002. prešao u Grčku i postao trener Olimpijakosa. Od 2003. do 2006. bio je trener Odbojkaške reprezentacije Srbije i Crne Gore. Od 2008. do 2011. godine bio je trener kluba ASSEKO Resovija Žešov iz Poljske.

Vladimir Braco Janković jedan je od najpoznatijih odbojkaških stručnjaka u Hrvatskoj i Europi. Više puta bio je trener najtrofejnijih hrvatskih klubova, kao i reprezentacije, a između ostalog Vladimir Janković bio je tvorac velikogoričke Azene koja je 2003. godine osvojila Hrvatski kup, a glavna zvijezda tog sastava bila je Senna Ušić.

Kopirati
Drag cursor here to close