Trebinje

Mostarac Ivan Leženić treći u ''vertikalnoj utrci u kamenu'' do vrha Leotara

Sport / Flash | 19. 03. 2017. u 20:57 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vladimir Panić iz Valjeva u muškoj konkurenciji i Sanja Kavaz iz Istočnog Sarajeva u ženskoj, pobjednici su ekstremne trke u tzv. nebeskom trčanju vertikalnim kilometrom ''Trebinje – vertikal u kamenu“, koja je u organizaciji Planinarskog društva ''Vučji zub'' održana u Trebinju.

Drugo mjesto u muškoj konkurenciji pripalo je Milošu Aranitoviću iz Trebinja, dok je treći do cilja stigao Mostarac Ivan Leženić.

U ženskoj konkurenciji druga do cilja je stigla Nada Ilić, dok je treće mjesto pripalo Nadi Dursun.

''Nakon prošlogodišnjeg pohoda na Utrku Trebinje Vertical, i jako pozitivnih te toplih utisaka, odlučili smo tu malu avanturu ponoviti i ove godine. Utrka Trebinje Vertical na svojih pet kilometara dužine sa ukupnim usponom od 1.000 metara nadmorske visine upalit će i najhladniju nogicu, ovo je jednostavno sport koji ne podnosi hladne trkače'', istaknuli su iz organizacije ''Mostar runners'' čiji je Leženić čan.

Sa strahopoštovanjem su, kažu, gledali cilj koji su trebali osvojiti.

''Tješili smo se kako i nije to tako teško, dobro možda malo teže od mostarske Planinici. Leotar, planina iznad Trebinja, sa 1.244 metara nad morem, krševita, i kamenita. No nama Hercegovcima to ne bi trebalo predstavljati problem (smijemo se u šali) pa mi smo rođeni na kamenu. Kako to već biva na ovakvim utrkama sklopljena su i nova, prijateljstva, trkači jednostavno pršte pozitivom. Dogovorene su i neke nove utrke gdje ćemo tražiti dodatnu dozu adrenalina. Ostajte nam zdravo, i sportski vam pozdrav od ekipe Mostar runners'', istaknuli su iz ove organizacije.

Sanja Kavaz iz “Jahorina ultra trail tima” ove godine je potvrdila prošlogodišnju titulu pobjednika u ženskoj konkurenciji, s tim da je vrijeme za koje je savladala stazu bolje nego lani. Kaže da je ove godine bilo malo lakše.

“Prošle godine smo radili ovu trku dan poslije “Kotor extreme”, a ove godine Kotor nam je sutra, pa smo se malo štedjeli. Ovdje je odlična organizacija, lijepo je vrijeme i sve je ispalo odlično. Sada sam u malo boljoj kondiciji, a i staza mi je sada poznata, pa je to olakšavajuća okolnost. Tako možete bolje da rasporedite snagu jer znate što vas čeka”, kaže Sanja.

Iz organizacije kažu da su izuzetno zadovoljni odzivom natjecatelja, kao i cjelokupnom realizacijom ovogodišnje utrke.

Predsjednik Planinarskog društva “Vučji zub” Igor Škero kazao je da je preko 60 natjecatelja završilo utrku u zadatom vremenu ispod 100 minuta, što smatraju velikim uspjehom. Međutim, prošlogodišnji rekord ove godine nije oboren.

“Ove godine imamo odlične rezultate, to je samo neke dvije minute iznad prošlogodišnjeg rekorda. Prošle godine je konkurencija bila jako velika, došli su najbolji trkači iz regije. Zadovoljni smo jer je sve proteklo u najboljem redu, a što je najbitnije nije bilo ozlijeđenih na stazi. Preko 30 naših redara je bilo pripravno, zatim mladi Crvenog križa i prometna policija – svi su odlično odradili svoj dio posla”, kazao je Škero.

U trci od Perovića/Arslanagića mosta, kroz naselje Gradina, planinarskom stazom do betonskog puta koji vodi do repetitora na vrhu Leotara, na dužini od preko pet kilometara i 200 metara i sa 960 metara vertikalne razlike, sudjelovalo je 58 natjecatelja – 51 muškarac i sedam žena iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Švicarske.

Vertical Running je sportska disciplina planinskog trčanja do ili preko 2.000 metara nadmorske visine, gdje uspon ne prelazi 30%. Vertikalni kilometar je trka sa 1.000 metara ukupnog vertikalnog uspona preko različitog terena sa značajnim nagibom, ali koja ne prelaze dužinu od 5 kilometara.

Kopirati
Drag cursor here to close