Davis Cup

Marin Čilić: Ja sam favorit i vjerujem u pobjedu

Sport / Ostali sportovi | 14. 09. 2017. u 18:38 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Favorit sam u svom meču i vjerujem da ću donijeti pobjedu, a nadam se da će onda i Viktoru biti lakše ući u meč protiv Giralda, u kojem ima mogućnosti napraviti puno", izjavio je Marin Čilić nakon ždrijeba kojim je određeno da će najbolji hrvatski tenisač dvobojem protiv Alejandra Gonzaleza u petak otvoriti meč Hrvatske i Kolumbije u Bogoti za mjesto u Svjetskoj skupini Davis Cupa.

Dvoboj Čilića i Gonzaleza, petog i 484. igrača na pojedinačnoj ATP ljestvici, započet će u 17 sati po srednjoeuropskom vremenu, odnosno 10 sati ujutro po lokalnom.

"To je stvarno veoma drugačije iskustvo nego što smo navikli. Na svim turnirima mečevi inače počinju u 11 sati. Ja se pokušavam uvijek probuditi četiri, do četiri i pol sata prije meča, tako da se tijelo prilagodi i aklimatizira. Ovdje ćemo morati ustati dosta rano, ali vjertujem da ćemo biti maksimalno spremni", izjavio je Čilić koji bi s dvije pobjede u Bogoti mogao postati najuspješnijim hrvatskim Davis Cup reprezentativcem svih vremena po broju pojedinačnih pobjeda.

Marin ih zasada ima 22 (22-10), jednu manje od Ivana Ljubičića (23-13). S druge strane, 26-godišnji Viktor Galović će debitirati već u prvom dvoboju za koji je nominiran.

"Marin je bio siguran, a drugog smo tražili u ovih par dana i do zadnjeg momenta čekali s odlukom. Viktoru je trebalo možda malo duže za prilagodbu, ali opravdao je na treninzima status drugog igrača, svoj renking i rezultate koje je imao u posljednje vrijeme", argumentirao je izbornik Željko Krajan svoju odluku o davanju prednosti Galoviću pred Frankom Škugorom i Nikolom Mektićem za pojedinačne mečeve.

Galović je bio zadovoljan što on neće biti taj koji će probijati led u prvom dvoboju.

"To sam i želio, da se naviknem na atmosferu, da vidim kakvi su uvjeti, tako da uđem spreman. Sigurno mi je od velike pomoći to što Marin igra prvi", rekao je Viktor Galović koji još nije imao priliku igrati protiv Santiaga Giralda, najboljeg kolumbijskog igrača u ovom trenutku, ali je iskoristio tehnička pomagala kako bi se pripremio za taj meč.

"Pogledao sam nekoliko njegovih mečeva na YouTubeu. Odlučit ćemo s izbornikom kako odigrati."

I Galović će biti nepoznanica za Kolumbijce, a Marin Čilić vjeruje u njegove mogućnosti.

"Kroz ovaj tjedan, što sam ga uspio vidjeti i trenirati s njim, uvjerio sam se da ima mogućnosti napraviti stvarno jako puno u meču protiv Giralda te da nakon sutrašnjeg dana možemo biti jako pozitivni", istaknuo je Marin.

Hrvatski Davis Cup izbornik Željko Krajan je za subotnju igru parova nominirao Nikolu Mektića i Franka Škugora, dok je njegov kolumbijski kolega Pablo Gonzalez postavio Juana Sebastiana Cabala i Alejandra Fallu.

U nedjelju su na rasporedu uzvratni pojedinačni dvoboji Čilić - Giraldo i Galović - Gonzalez. Naravno, izbornici imaju pravo promijeniti svoje nominacije za subotnju igru parova, kao i za nedjeljne dvoboje, sve do sat vremena prije zakazanog početka dvoboja.

Dvoboji će biti igrani na improviziranom zemljanom terenu u prostoru u kojem su se održavale borbe s bikovima. Kapacitet stadiona je oko 8000 mjesta. Sva tri dana predviđeni početak mečeva je u 17 sati po srednjoeuropskom, odnosno 10 sati po lokalnom vremenu.

Ovo će biti prvi dvoboj hrvatskih i kolumbijskih tenisača, u kojem će se osvajači Davis Cupa iz 2005. po 13. put boriti za mjesto u Svjetskoj skupini. U dosadašnjih 12 mečeva doigravanja naši su tenisači ostvarili sedam pobjeda, a pet puta su poraženi. Kolumbija nikada nije bila članom Svjetske skupine, a ovo joj je peti pokušaj da se domogne elitnog društva 16 najboljih reprezentacija. Kolumbijce su 2010. pobijedili Amerikanci, od Japana su poraženi 2013. i 2015., a 2014. bolji su bili Kanađani.

Raspored igranja u dvoboju Kolumbija - Hrvatska

Petak, 15. rujna (17 sati)

Alejandro Gonzalez - Marin Čilić
Santiago Giraldo - Viktor Galović

Subota, 16. rujna (17 sati)
Juan Sebastian Cabal / Alejandro Falla - Nikola Mektić / Franko Škugor

Nedjelja, 17. rujna (17 sati)

Santiago Giraldo - Marin Čilić
Alejandro Gonzalez - Viktor Galović

Kopirati
Drag cursor here to close