Zagovara uvođenje VAR-a

Maradona: S video tehnologijom ''božje ruke'' ne bi bilo

Sport / Flash | 25. 07. 2017. u 21:00 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Argentinska legenda Diego Maradona izjavio je kako on u potpunosti podržava primjenu video tehnologije (VAR - video assistant referees), iako je svjestan činjenice da u njegovo vrijeme, uz VAR tehnologiju, ne bi bilo čuvene 'božje ruke'.

Njegov zgoditak postignut rukom protiv Engleske na Svjetskom prvenstvu 1986., jedan je od nogometnih trenutaka o kojima se najviše priča u povijesti ove igre. Dakako, ništa manje nije legendaran ni njegov drugi pogodak na istoj utakmici, kad je predriblao petoricu nemoćnih Engleza, pretrčavši pritom više od polovice igrališta.

No, ''božja ruka'' kojom je prebacio loptu preko vratara Petera Shiltona ne bi danas ništa značila, jer taj zgoditak jednostavno ne bi bio priznat da je korištena video tehnologija.

"Naravno da i o tome razmišljam kad kažem kako podržavam novu tehnologiju na utakmicama", kazao je Maradona u utorak u razgovoru za FIFA-inu web stranicu.

"Naravno da sam razmišljao i o tome kako moj gol ne bi bio priznat da je ova tehnologija tada postojala. Ali, kazat ću vam još nešto: Na Svjetskom prvenstvu 1990. ja sam protiv Sovjetskog saveza loptu rukom skinuo s gol crte. Imali smo sreće da to sudac nije vidio. Tada se tehnologija nije mogla koristiti, ali danas je potpuno drugačija situacija", kazao je Maradona.

FIFA je testirala VAR tehnologiju na nekoliko turnira, a zadnji put na nedavnom Kupu konfederacije.

Kako svjetska nogometna federacija ima za cilj ovu tehnologiju koristiti na Svjetskom prvenstvu iduće godine u Rusiji, potrebno ju je dodatno usavršiti.

Potvrdio je to i šef sudačke organizacije Massimo Busacca nakon testne primjene na turnirima i kupovima.

Nadležna organizacija koja o tome odlučuje je IFAB (Međunarodni odbor nogometnih saveza), a o tome bi trebali odlučivati u ožujku 2018.


VAR uključuje dvojicu dodatnih sudaca koji prate igru na monitorima i reagiraju u slučaju da utvrde pogrešku glavnoga suca.

Postoje još uvijek zagovornici nogometa kakav je oduvijek bio, uključujući i famozno slobodno sudačko uvjerenje, odnosno postojanje kardinalnih sudačkih pogrešaka koje utječu na ishod utakmica, ali Maradona misli kako nogomet mora ići ukorak sa vremenom, a tehnologija je toliko razvijena da praktično svi sportovi odavno koriste njezina aktualna dostignuća.

Navodeći primjer svoga zgoditka postignutog rukom 1986., Maradona podsjeća na još dva slučaja koji su ostali zabilježeni kao sporni na svjetskim smotrama.

Jedan od njih je nepriznati gol Franka Lamparda 2010. protiv Njemačke, a drugi je zgoditak Geoffa Hursta koji je Engleskoj 1966. godine donio jedini naslov svjetskog prvaka.

Maradona podsjeća kako bi kod ovih spornih golova bila potpuno drukčija situacija da je korištena VAR tehnologija.


"Nogomet ne smije zaostajati. S obzirom na brzinu kojom tehnologija napreduje, kako možemo ne razmišljati o tome da je iskoristimo i u nogometu?", kazao je Maradona.

Kopirati
Drag cursor here to close