Velika afera

Luka Modrić pod istragom u Španjolskoj zbog izbjegavanja poreza

Sport / Nogomet | 06. 12. 2016. u 08:35 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Football Leaks'' trese Europu! Lavina se neumoljivo zakotrljala, a jednim krakom dotakla je i Hrvatsku. Na naslovnici španjolskog političkog dnevnika El Munda osvanuo je veznjak hrvatske reprezentacije i Real Madrida Luka Modrić.

El Mundo piše da je Modrić pod istragom španjolskih poreznih vlasti zbog navodnog izbjegavanja plaćanja poreza na zaradu od marketinških prava na eksploataciju svoga imena i lika, takozvanih ''image rightsa''.

Ističe se kako je Modrić od dolaska u Real financijske transakcije obavljao preko tvrtke stacionirane u Luksemburgu, koju je nazvao prema svojem sinu Ivanu, a menadžer je bila supruga Vanja.

Nakon dugotrajne istrage koju je pokrenuo ''Football Leaks'', uz suradnju uglednog njemačkog tjednika Der Spiegela i mreže istraživačkih novinara i medija, u Hrvatskoj je to tjednik Nacional, navodno je utvrđeno da je Modrić prebacio tvrtku u Luksemburg zbog poreznih olakšica, javlja Dnevnik.hr. U Luksemburgu porezi na spomenute ili slične djelatnosti mogu iznositi tek 1 posto, dok u Španjolskoj na iste mogu dosezati čak 30 posto.

Španjolske porezne vlasti navodno su pokrenule istragu još u siječnju ove godine, a istražuju Modrićeve transakcije vezane uz ''image rightse'' u razdoblju od 2012. do 2014.

Modrić je navodno prodao jednoj luksemburškoj tvrtki prava od ''image rightsa'' u višemilijunskim iznosima, a španjolske porezne vlasti istražuju radi li se o nezakonitoj transakciji, odnosno je li izbjegao plaćanje poreza u toj zemlji.

Istraga vezana za Modrića uspoređuje sa sličnim slučajevima Cristiana Ronalda i njegova menadžera Jorgea Mendesa koje je Der Spiegel nedavno objavio.

Sumnja se da su Ronaldo i Mendes skrivali desetke i stotine milijune eura zarađenih od marketinških prava po poreznim oazama širom svijeta. Istražuju se još neki igrači Reala, spominju se Ronaldovi sunarodnjaci Pepe i Fabio Coentrao.

Španjolski dnevnik prenio je navode iz engleskih izvora kako je navodno Real savjetovao svoje igrače da surađuju s tvrtkama koje se bave s pitanjima poreznih olakšica u drugim zemljama, što je dodatno podiglo buru u Španjolskoj.

El Mundo ističe kako Modrić već ima problema s engleskim i hrvatskim poreznim istražiteljima te ističe da je prošle godine čak završio na ispitivanju u USKOK-u zbog sumnji u korupciju kod njegova transfera iz zagrebačkog Dinama u Tottenham.

 
Kopirati
Drag cursor here to close