Nakon sedam godina

Lino Červar preuzeo hrvatsku reprezentaciju

Sport / Rukomet | 18. 03. 2017. u 13:20 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon sedam godina izbivanja Lino Červar (66) se vratio na kormilo hrvatske rukometne reprezentacije s kojom je osvojio šest medalja, pri čemu i olimpijsko zlato 2004. godine.

Červar je sredinom ovog tjedna raskinuo ugovor s Makedonskim rukometnim savezom nakon čega više nije bilo zapreka da preuzme kormilo hrvatske rukometne reprezentacije. U danima koji su slijedili finalizirao je dogovor s čelnicima HRS-a potpisavši ugovor na godinu dana, a službeno predstavljanje novog - starog izbornika održano u subotu u hotelu Panorama.

"Došao sam doma. Život trenera s kovčegom u ruci je jedno putovanje. Za nekoga je to dugo putovanje, za nekoga nažalost kratko. Moje putovanje je zaista dugo, 40 godina, od tog 20 u inozemstvu. Dođe trenutak kad se čovjek zaželi svoje kuće i obitelji. Kada dođeš kući ipak je lakše jer si okružen onima koji te vole," rekao je Červar koji je već vodio hrvatsku reprezentaciju od 2002. do 2010. godine.

Červar se zahvalio i Makedoncima na proteklih sedam godina.

"Želim se zahvaliti Makedoniji, bio sam tamo sedam godina, poštovali su me, dočekali raširenih ruku," kazao je.

Na klupi hrvatske vrste do sada osvojio olimpijsko zlato (2004), bio je svjetski prvak (2003), te još dva puta svjetski doprvak (2005, 2009). Također, ima i dva srebra sa europskih prvenstava, 2008. i 2010. godine. Reprezentaciju je Červar napustio 2010. godine nakon što je u Austriji na EP-u osvojio srebrnu medalju. Bio je to posljednji finale kojeg su rukometaši odigrali na velikim natjecanjima.

"Premda sam stariji sedam godina, gladan sam pobjeda, gladan sam uspjeha. Maksimalno sam motiviran. Nisam ja sveznajući, čovjek uči dok je živ. Ne želim si oduzeti pravo na borbu do kraja. To želim prenijeti na igrače," poručio je Červar.

Otkrio je da ga smetaju izjave da nemamo reprezentaciju.

"Najviše me motiviraju izjave da nemamo reprezentaciju. Međutim, moramo raditi, biti skromni, svjesni svojih nedostataka. Igrači jedino ulaganjem u sebe mogu dohvatiti pravi rezultat."

Njegov glavni cilj bit će Europsko prvenstvo koje će se od 14. do 28. siječnja održati upravo u našoj zemlji.

"Prvo okupljanje će biti u prvom tjednu u svibnju. Popis igrač će biti malo širi. Imam neke nove ideje, trebat će nam vremena da se prilagodimo jedni na druge," kazao je Červar.

'Kauboji' su do sada osvojili dvije zlatne olimpijske medalje iz (1996, 2004), te jednu broncu (2012). Na svjetskim prvenstvima su osvojili pet medalja - jedno zlato, tri srebra i jednu broncu. Pet medalja su osvojili i na europskim prvenstvima, ali ne i zlato. Imamo dva srebra (2008, 2010) i tri bronce (1994, 2012, 2016). Europsko zlato još jedino nedostaje u riznici uspjeha hrvatskog rukometa.

"Moj cilj je da se borimo za vrh europskog rukometa. Želio bi medalju. Ako nemate cilj, nemate niti viziju. Treba prenijeti sve na igrače, da i oni vjeruju. Ali treba vidjeti kako će igrači reagirati. Pred nama je puno posla. Biti će važno koliko ćemo biti predani i posvećeni svom poslu," kazao je.

Červar za sada nije otkrio imena svojih najbližih suradnika.

"Znam da vas to sve zanima, ali moram prvo razgovarati s ljudima iz bivšeg stožera. To su sve moji bivši igrači. Pokušat ću napraviti što mislim da je najbolje," kazao je Červar otkrivši što će tražiti od svojih igrača.

"Tražit ću igrače koji su spremni dati sve, pa i više od toga. To neće biti jednostavno," dodao je.

Alfa i omega hrvatskog rukometa Zoran Gobac je otkrio kako je došlo do Červarova angažmana.

"Njegov povratak u naš rukomet je bio zamišljen na drugačiji način, ali znate kakva je situacija u kojoj smo se našli uoči EP-a. Bez iskustva nema uspjeha. Nitko ne garantira da će uspjeh sada doći. U Francuskoj smo imali medalju, imali smo priliku, ali stručni stožer nije odradio sve kako je trebao. U sportu nema slučaja. Červar će sam birati svoje suradnike, a mi moramo biti lojalni. Ispred nas je jedan od najvećih sportskih događaja u našoj povijesti," kazao je Gobac dodavši: "Svi moramo dati sve od sebe. Moramo motivirati igrače i cijelu naciju."

Kopirati
Drag cursor here to close