Sklapanje ugovora

Iz Slobode traže da Nogometni savez BiH štiti klubove

Sport / Flash | 19. 06. 2017. u 20:30 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Skupštine tuzlanske Slobode su na izvanrednom zasjedanju zatražili od NSBiH da u procesu licenciranja striktno poštuje svoje i propise UEFA-e, te pruži zaštitu klubovima, a ujedno osujeti praksu sklapanja nelegalnih, neovjerenih i paralelnih ugovora koje pojedini klupski moćnici privatno dogovaraju s igračima.

Zbog tih ugovora Slobodi je prvostupanjsko povjerenstvo NSBiH uskratilo licencu, da bi je drugostupanjska odobrila, ali uz uvjet izmirenja "preostalih dugovanja" četvorici igrača koja, kako tvrde u tuzlanskom klubu, nisu utemeljena na validnim dokumentima.

Apostrofirali su praksu bivšeg predsjednika Slobode Azmira Husića, tvrdeći da je igračima novac isplaćivao u kafanama i na privatnim sjelima, a sve bez zakonom propisanih dokumenata. Takve sporazume nadležna tijela NSBiH su ozakonila prihvatanjem dugovanja, mada nije riječ o izvršnim dokumentima ovjerenim u sudu ili potvrđenim u sudskim procesima, rečeno je.

''Ni u jednom svom aktu nadležna tijela NSBiH nisu decidno navela koliko iznosi dug našeg kluba, a nakon što smo, ipak, dio sredstava uplatili, kako ne bismo snosili sankcije, sada nam je nametnuta nova, još veća obaveza, uz poruku da 'ne talasamo i da će nam u idućoj sezoni biti izvršena kompenzacija'. Prema dopisu koji nam je proslijedio predsjednik Administrativnog povjerenstva NSBiH Nijaz Merdanović sada se od nas traži da platimo novih 83.000 maraka'', izjavio je pravni zastupnik Slobode Dino Kikanović.

Zatraženo je da NS BiH obavještenja koja su dostavili Ivan Kostić, Damir Mehidić, Ivan Fatić, te Miljan Govedarica uputi na nadležni sud ''kako bi isti mogli dokazati osnov i visinu svojih potraživanja'', čime bi se omogućila odbrana Slobodi u procesu dokazivanja visine dugovanja, što joj je, kako tvrde u UO, do sada bilo uskraćeno.

''NS BiH tvrdi da priznaje samo deponirane ugovore s igračima, a u ovom slučaju Povjerenstvo za licenciranje je Slobodu opteretilo dugovanjima za akte koji nisu položeni u Savezu. Mi na taj reket nećemo pristati'', izjavio je predsjednik Slobode Senad Mujkanović, dodavši kako je ovlaštena revizorska kuća utvrdila da ovaj klub nema dugovanja prema igračima, ali u Savezu to nekome ne odgovara.

Naveo je kako je sadašnjoj upravi Slobode prikačen dug od oko 80.000 maraka, za hotelske i troškove ishrane i reprezentacije bivšeg trenera Husrefa Musemića i sportskog direktora Saše Vugdalića, a to je samo dio obaveza naslijeđenih od bivše klupske uprave.

''Ova uprava na račun Slobode nije popila nijednu kafu, a iz dana u dan nam pristižu dugovanja za koja nismo znali ili su nam ih drugi nametnuli'', kaže član UO Mensur Alić, tvrdeći da se oko Slobode grad podijelio na novu i staru upravu, što nije dobro.

Skupština Slobode pozvala je NSBiH da ''ne uništava nogometni sport u Tuzli'', ujedno dajući punu podršku Upravnom odboru u razgovorima sa Savezom na ovu temu.

Kopirati
Drag cursor here to close