di su pare

I Messijeva zaklada korištena kao "kišobran" za novčane malverzacije?

Sport / Flash | 26. 06. 2017. u 10:35 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Financijska situacija Lionela Messija postaje sve mutnija nakon što je, navodno, njegova dobrotvorna organizacija skrivala desetke milijuna eura od vlasti.

Kako je u ponedjeljak objavio španjolski dnevnik ABC, Zaklada Leo Messi "stvorila je okvir za skrivanje milijuna eura prihoda ostvarenih od sponzora, ali koji nije registriran, i kao takav ne može potvrditi da je novac potrošen na socijalne projekte za pomoć djeci s problemima".

ABC ističe činjenicu da je Zaklada "između 2007. i 2015. maskirala velik dio svojih prihoda". Barem deset milijuna eura nije prijavljeno španjolskim ili argentinskim vlastima. ABC navodi da je Zaklada korištena kao "kišobran" za pokrivanje privatnih poduzeća obitelji Messi.

ABC analizira vremensku crtu Zaklade, podsjećajući da je utemeljena 2007. u Barceloni (ali, ne i registrirana). U svibnju 2009. Messi i njegov otac Jorge Horacio otvorili su podružnicu u Rosariju, Argentina. Od tog trenutka Messijeva roditeljska nevladina organizacija (nevladina udruga) nije bila registrirana kod vlasti u Španjolskoj, što je bila obavezna. ABC navodi da je španjolska organizacija na kraju registrirana u Barceloni 2013. godine, nakon šest godina rada.

U tom zamršenom kolopletu odnosa između djelovanja zaklade u Argentini i Španjolskoj, ABC navodi kako je ured u Rosariju potpisivao ugovore za Argentinu, a onaj u Barceloni za područje Španjolske, bez prijavljivanja prihoda. Kao rezultat svega, argentinske su vlasti odjavile njegovu nevladinu udrugu u rodnom gradu Rosariju. Razlog ukidanje registracije bio je činjenica da Messijev NGO nije predočio svoje račune tri uzastopne godine.

Sve ovo objavljeno je nakon što je Messi osuđen na 21-mjesečnu zatvorsku kaznu za poreznu prijevaru 2016. godine. Zatvorska kazna je suspendirana i zamijenjena novčanom u lipnju 2017. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close