Nogomet

FK Blagaj proslavio 80. rođendan

Sport / Nogomet | 22. 12. 2016. u 18:23 S.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tokom proteklog vikenda svečanim programom obilježno je 80 godina postojanja Fudbalskog Kluba Blagaj.

U revijalnom djelu programa odigrana je utakmica u kojoj su snage odmjerili veterani FK Blagaj i FK Lokomotive. Na početku utakmice  obratio se i predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara Hasan Šišić te uručio priznanje povodom 80 godina uspješnog rada kluba sportskom direktoru FK Blagaj i bivšem igraču, Nazifu Handžaru.

Od gostiju i prijatelja iz FK Lokomtiva obratio se Predsjednik skupštine Enver Oručević. On je u svom govoru istakao značaj malih klubova kao garanciju ostanka fnogometa na ovom području.

Nakon završetka revijalnog djela upriličeno je druženje i dodjela priznanja za sve članove i goste, te prijatelje Fudbalskog kluba Blagaj.



Grupa mladih entuzijasta i zaljubljenika u nogomet je 1936. godine osnovala je FK Herceg – Blagaj. Početak rada F.K. Herceg se svodio na treninge i odigravanje prijateljskih utakmica. Prvi treninzi i utakmice počeli su na stadionu Pivara.

Godine 1950. FK Herceg pravi prve veće korake uspješnim nastupima u ligi. Godine 1963. F.K. Herceg pralazi na svoj treći stadion, Provalije, gdje se i danas nalazi. 1996. godine, po završetku ratnih zbivanja, FK Blagaj je krenuo s obnavljanjem kluba i sportskih terena. Već te godine se okupila ekipa i odigrala svoj prvi turnir.

U tom periodu klub se natjecao u kantonalnoj ligi, a 1998. godine Blagaj ulazi u Drugu ligu - Jug. U prvoj sezoni FK Blagaj je igrao sa klubovima kao što su FK Turbina, FK Unis Napredak Sarajevo, FK Bjelopoljac, FK Vrbanjuša itd.

Od 2014. godine pod vodstvom i sponzorstvom Adnana i Mirsada Ćatića, FK Blagaj doživljava reforme, koji su rezultirali velikim brojem pozitivnih rezultata.

Omladinska škola FK Blagaj važi za jednu od najprespektivnijih, što kontinuirano dokazuju na natjecanjima širom BiH i Balkana.

Spomenute reforme uključuju i izgradnju infrstrukture stadiona i malih pomoćnih terena sa umjetnom travom, kao i upravne zgrade koja će imati terasu sa mnogo popratnih saržaja.

Kopirati
Drag cursor here to close