Umjesto Davora Šukera

Dario Šimić na čelu Hrvatskog nogometnog saveza?

Sport / Nogomet | 19. 09. 2017. u 14:57 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dario Šimić mogao bi postati novi predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza. To je proslavljeni hrvatski nogometaš otkrio u intervjuu za Gazzettu dell Sport.

Talijanski dnevnik navodi kako je Šimić, danas predsjednik Nogometnog sindikata, i nakon nogometne karijere u obrani, ali svojih kolega nogometaša.

"Prije osnivanja Nogometnog sindikata nije bilo nikakve zaštite za nogometaše u Hrvatskoj. Prije šest godina sam osnovao Sindikat, studirao sam i sportski menadžment na Sveučilištu Bocconi u Milanu, a u budućnosti se planiram kandidirati za predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza", rekao je Šimić i tako potvrdio stare glasine da bi mogao postati nasljednik Davora Šukera.

Da misli ozbiljno, potvrđuje i intervju koji koje Šimić dao za službenu stranicu Prve HNL, prenosi Jutarnji list.

Dio koji se tiče nogometne infrastrukture i u kojem nagovještava svoje planove prenosimo u cijelosti.

Stiže jesen, s njom i komplicirane vremenske okolnosti, podrazumijevaju se natopljena, raskvašena igrališta?

- Na to upozoravam godinama, tvrdeći da nam nisu primarni kampovi već tereni. Travnjaci na kojima se neprestano igra. Nekidan je „ono“ u Zaprešiću bilo na rubu neregularnosti, opasno po zdravlje. Kako li će tek biti za mjesec-dva, kad zaredaju kišni dani…? Kvalitetna igrališta nužna su svim klubovima Prve, Druge i Treće lige, bez njih nema nogometa, kamoli napretka.

Sjajno je što će HNS uskoro prionuti sanaciji prvoligaških terena u suradnji s klubovima i lokalnim samoupravama, nadamo se pomacima korak po korak. Zasigurno je u toj domeni aktivan i Nogometni sindikat?

- Naravno. Stanje s najvažnijim dijelom infrastrukture sve je gore. To se vidi, to dolazi do izražaja. To doista smeta. Puno i često surađujemo s HNS-om glede svih aspekata, svakako i u vezi sa statusom igrača. Treba pohvaliti relacije s Vladom Ivetom i Nikolom Badovincem. Činimo sve da se izbjegne opća i bilo čija kriza.

U vezi s novčanom stranom podsjeća na specifičan podatak:

- Ove godine svaki od devet prvoligaša dobit će skoro četiri milijuna kuna temeljem lanjskog Dinamovog sudjelovanja u Ligi prvaka. Što će biti dogodine, kad po toj osnovi prihod izostaje?

Nešto će donijeti Rijekina Europska liga, barem za čaj i sendvič…

- Izazovi su veliki, limiti također. Nogomet je najmasovniji i najpopularniji sport, ne smije ga se ostaviti na cjedilu.

Dario Šimić konstatira da Prva liga, srećom, nikad nije bez talenata koji je nose. Međutim, nesrećom ostaje bez najperspektivnijih čim se etabliraju. Bez prodaje nema sredstava za život.

- Svake sezone krug se otvara i zatvara, zatvara i otvara. S Ligom 10 jesmo povećali kvalitetu, ali smo smanjili bazu. Prvo inicira drugo i obratno. Pitanje je dokad možemo pratiti taj ritam.

Možemo jer moramo, valjda možemo. Nema nam druge ako želimo razvijati domaća natjecanja te participirati u inozemnima.

- Hrvatska je po nogometaškom potencijalu europska pa i svjetska sila. Nemamo pravo dopustiti zastoj, ni krah bilo koje vrste. Vjerujem u pozitivne pomake.

Isplati se zasukati rukave. U svim omladinskim školama, svim klubovima i svim selekcijama, uključujući sve razine organiziranosti saveza – županijsku, regionalnu, nacionalnu.

- Svako vrijeme nosi svoje. Budimo spremni.

Ne manjka razloga ni za zabrinutost ni za optimističnost. A Dario Šimić služi za primjer/ uzor i kad je riječ o biografiji nakon karijere: bacio se u biznis s pitkom vodom, s trgovinom i ugostiteljstvom.

- U pogonu sam cijeli dan, od-do. I tako iz tjedna u tjedan, iz mjeseca u mjesec. Godinama. Eto, jedva sam pronašao 15-20 minuta za ovaj razgovor…

Kopirati
Drag cursor here to close