platit će i nagoditi se

Cristiano Ronaldo će platiti sporni iznos poreza prije sudskog ročišta

Sport / Flash | 22. 06. 2017. u 12:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cristiano Ronaldo će po svemu sudeći pozorno paziti na to da prilikom predstojećeg suđenja zbog utaje poreza prođe sa što povoljnijom kaznom te će poslušati savjete koje mu je dao pravni tim Reala i sljedećeg tjedna na prvostupanjskom sudu platiti 14.8 milijuna eura dugovanja poreznim vlastima.

Dogovoreno je da će platiti sve zaostale poreze prije njegova sudskog ročišta 31. srpnja, kada bi se o svome slučaju trebao izjasniti pred sutkinjom Mónicom Gómez Ferrer.
Prema njegovu glasnogovorniku, "to ne znači da Cristiano priznaje optužbe, to je jednostavno način na koji pokazuje da je spreman surađivati", piše AS.

Najmanje dvije godine zatvorske kazne

Ozbiljna kaznena djela porezne utaje poreza nose najmanje dvije godine zatvorske kazne, međutim članak 305 Kaznenog zakona u Španjolskoj navodi kako unaprijed izvršene uplate imaju još jednu svrhu: "Sudac ili porota može smanjiti minimalnu kaznu za jedan ili dva stupnja, pod uvjetom da se se dugovi servisirali dva mjeseca prije nego što je optuženik formalno dobio poziv, priznajući optužbe protiv njega".

To znači da osim plaćanja 14,8 milijuna eura, Cristiano se također mora izjasniti krivim kako bi mu se kazna zatvora prepolovila ili čak smanjila na jednu četvrtinu. Prema članku 305, za kaznena djela porezne evazije počinjena preko off-shore trustova, poreznih utočišta, instrumenata upravljanja imovinom trećih osoba, poreznih teritorija ili bilo kojim drugim sredstvima koja se koriste za prikrivanje identiteta poreznog obveznika, mogu se izreći kazne zatvora od dvije do šest godina, zajedno s novčanom kaznom u rasponu od dvostruko do šest puta više od iznosa utajenog poreza".

Mendesovi ljudi

Strategija plaćanja unaprijed je prvi korak u postizanju dogovora s tužiteljem, a to je isti plan koji su koristili Fábio Coentrão, Ricardo Carvalho, Radamel Falcao i Ángel Di María – a svi oni, poput Cristiana Ronalda, također su igrači koje zastupa Jorge Mendes.

I sam Mendes je pozvan sljedećeg utorka u gradsku sudnicu u madridskom Pozuelu. Prema glasnogovorniku portugalskog agenta: "Jorge još uvijek nije primio pozivno pismo".

Kopirati
Drag cursor here to close