Novi dokazi

Bild tvrdi: Katar je kupio SP 2022

Sport / Flash | 27. 06. 2017. u 15:59 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački dnevnik Bild objavio je kako posjeduje nove dokaze koji potvrđuju da je Katar kupio domaćinstvo svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine.

Bild piše kako je dobio na uvid izvještaj kojeg je američki odvjetnik Michael Garcia sastavio na 403 stranice o korupciji prilikom natječaja za domaćinstva svjetskih nogometnih prvenstava 2018. i 2022. godine.

Garcijina istraga je trajala 18 mjeseci, a izvještaj je sastavljen 2014. godine. Krovna kuća svjetskog nogometa ranije je objavila samo dijelove koji su joj odgovarali, objavivši kako Rusija i Katar nisu kupili prvenstvo. Garcija je iz prosvjeda u prosincu 2014. podnio ostavku.

Bild tvrdi kako izvještaj sadrži niz optužbi na račun najviših predstavnika krovne nogometne organizacije koji su sudjelovali u izboru domaćina. Njemačke novine navode podatak o iznosu dva milijuna dolara koji su isplaćeni desetogodišnjoj kćeri jednog Fifina službenika.

U izvještaju se navodi i kako su tri Fifina člana Izvršnog odbora letjeli na zabavu u Rio de Janeiro u privatnom zrakoplovu katarskog nogometnog saveza prije glasovanja za domaćinstvo SP-a. U Garcijinom izvještaju stoj i kako je Akademija Aspire iz Katara imala odlučujuću ulogu u manipuliranju s članovima IO-a FIFA-e koji su imali pravo glasa.

Bild navodi kako će u danima koji slijede objaviti integralnu verziju Garcijina izvještaja sa svim detaljima.

"Izvještaj kojeg je sastavio Garcija je velika slagalica koja ima smisla jedino kada se sastave svi njegovi dijelovi. Ovaj izvještaj je portret jednog korumpiranog režima", napisao je novinar Peter Rossberg koji je dobio izvještaj.

Francuski i švicarski tužitelji već istražuju katarsko dobivanje SP-a 2022., a kao jedan od svjedoka ispitan je bivši Fifin predsjednik Sepp Blatter.

Kopirati
Drag cursor here to close