Turska sapunica na terenu

Bešiktaš Van Persieja optužio za 'poticanje na osvetu i mržnju'

Sport / Nogomet | 09. 02. 2017. u 14:40 S.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava istanbulskog Bešiktaša tužila je ofenzivca Fenerbahčea Robina van Periseja za incidente koji su se dogodili tokom prošlotjednog gradskog derbija kojeg su ta dva kluba igrala u okviru turskog kupa, javlja Anadolu Agency (AA).

Član Kongresa Bešiktaša i klupski odvjetnik Omeralp Pulatoglu jutros je tužilaštvu u Istanbulu predao tužbu u kojoj se nizozemski as tereti za: "ugrožavanje mira i spokoja ljudi", "grubo vrijeđanje i ponižavanje ljudi", "poticanje navijača na krivična djela", "podsticanje na osvetu i mržnju", "poticanje na bezakonje" i "neprimjereno ponašanje na sportskom terenu".

Podnositelj tužbe tvrdi da je Persie počinio djela strogo zabranjena Krivičnim zakonom i bio glavni izazivač incidenata i nereda na nogometnom meču.

"Optuženi je stavljanjem ruke u šorc i neprimjerenom gestikulacijom tokom meča izazvao burne reakcije svih prisutnih", navodi se u tužbi.

Tužilaštvo će u nastavku procesa razmotriti tužbu i odlučiti postoji li osnova za podizanje optužnice i pokretanje sudskog procesa.

U derbiju je minimalnu pobjedu rezultatom 1:0 slavio Fenerbahče, a zvijezda meča bio je upravo Van Persie, koji je prvo isprovocirao isključenje Duška Tošića, na što je između ostalih reagirala i supruga srpskog internacionalca Jelena Karleuša, potom zabio gol, a na kraju se sukobio s igračima, ali i navijačima Bešiktaša.

Kopirati
Drag cursor here to close