Meša otvoreno

Baždarević: Povećanje broja sudionika na SP-u neće podići kvalitetu

Sport / Nogomet | 12. 02. 2017. u 12:17 S.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

FIFA je prošlog mjeseca potvrdila izmjene formata Svjetskog prvenstva, koji je u budućnosti imati 48 sudionika, ali još nije poznato koliko će koji kontinent imati predstavnika, a bh. izbornik Mehmed Baždarević nije zadovoljan time.

Predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin tražit će najmanje 16 europskih momčadi, a izbornik nogometne reprezentacije BiH Baždarević ne podržava ideju FIFA-e o povećanju sudionika na Mundijalu.

“Poštujem želju FIFA-e da podigne nivo nogometa u slabije razvijenim sportskim sredinama poput Afrike ili Azije i znam da su im mnogo pomogli na tom planu. Ipak, mislim da povećanje broja reprezentacija na Mundijalu nije nabolji način za to. Kvalifikacije na taj način gube smisao, jer će se većina ekipa plasirati na završni turnir”, istakao je Baždarevič, prenosi Goal.

Sa druge strane, smatra, da je jasno da je nogomet europskih reprezentacija daleko kvalitetniji od najvećeg dijela zemalja trećeg svijeta, tako da se i tom modelu mora naći više mjesta za europske reprezentacije, što ponovo vraća stvari tamo gdje su bile.

“Mislim da svjetsko prvenstvo treba biti smotra nogometne elite u punom smislu tih riječi, smotra najboljih u tom trenutku, a to su one koje su prošle kroz kvalifikacije. Za europske ekipe u principu to neće donijeti velike promjene, bez obzira da li sudjeluje 14 zemlja kao na slijedećem prvenstvu u Rusiji, ili 16 kako predlažu iz UEFA-e za 2026. godinu, pošto će europske reprezentacije ponovo prolaziti kroz težak proces kvalifikacija, dok će reprezentacije iz zemalja trećeg svijeta imati daleko lakši posao izboriti učešće na Mundijalu. Povećanje broja sudionika donijet će masovnost na ovu smotru, ali se kvaliteta nogometa sigurno neće podići”, pojasnio je. 

Na kraju je objasnio da većina nogometaša koji dolaze na svjetsko prvenstvo, igra izuzetno zahtjevne sezone u najjačim europskim ligama, često na dva ili tri fronta, plus kvalifikacije, što je u zbiru ogroman broj utakmica u jednoj sezoni.

“Tako potrošeni trebaju otići na Mundijal, a u slučaju da se napravi format po kojem bi se prvenstvo produžilo, bilo bi to pogubno za igrače. Donijelo bi im nova opterećenja i pitanje koliko bi mogli pokazati svog umijeća. Ipak, vjerujem da u UEFA-i znaju sve to i da neće dozvoliti da se fizika i mentalna opterećenja igrača dodatno povećaju”, zaključio je Baždarević.

Kopirati
Drag cursor here to close