Zvonimir Šego - mladi posuški inovator koji stvara genijalne izume
Svaka čast
OBJAVA: Ponedjeljak, 20. ožujka 2017. 23:27
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: A.M.
 Zvonimir Šego - mladi posuški inovator koji stvara genijalne izume
2

Zvonimir radi stroju koji je istovremeno CNC stroj, 3D printer i laserska gravirka.

Zvonimir Šego je jedan od onih tipova koji mogu napraviti gotovo sve što zamislite. Ovaj skromni student strojarstva trenutno radi na novom izumu – stroju koji je istovremeno CNC stroj, 3D printer i laserska gravirka.

Zvonimir inače ima 23 godine i student je strojarstva u Mostaru, a pored studiranja radi na poslovima koji su usko vezani za elektrotehniku i strojarstvo.

''Još kao mali volio sam se igrati strojevima te rastavljati i sastavljati autiće i druge igračke. Pohađao sam srednju tehničku školu u Imotskom gdje sam pridobio dosta znanja na području elektrotehnike. Uz to sam uvijek sa strane sa svojim ocem i rođakom radio elektroinstalacije u raznim objektima i tvornicama gdje sam pokupio mnogo praktičnog znanja. Također sam prije upisa na fakultet godinu dana proveo radeći na revitalizaciji hidroelektrane Rama i na remontima još nekih hidroelektrana. Sve me to privuklo da sve više sam radim na privatnoj razini. Kroz srednju školu, a evo sada i kroz fakultet puno vremena provodim radeći na trafostanicama, solarnim panelima, konstrukciji motora itd'', rekao je Zvonimir u razgovoru Epsilon.com - multidisciplinarnu mrežu mladih.

Inače, Zvonimirov maturalni rad je bio i svojevrsni izum, a pravio je protuprovalni alarm.

''Da, tako se može reći. Radio sam protuprovalni alarm. Radi se o tome da kad netko uđe u neki objekt, taj protuprovalni alarm javlja vlasniku objekta na mobitel informaciju da je netko ušao u prostor'', pojašnjava Zvonimir.

Govoreći o svojim drugim izumima, Zvone je rekao kako je napravio i vlastiti kompresor, mnoge elektroničke i mehaničke sklopove, a trenutno radi na konstruiranju CNC stroja.

''Već duže od godinu dana radim na konstruiranju CNC stroja. Projektiram, modeliram, naručujem dijelove i u konačnici izrađujem gotovo svaki dio stroja. Prvi zadatak sam ostvario i napravio CNC stroj, a trenutno radim na tome da uz CNC obradu, u stroj implementiram 3D printer i lasersku gravirku. Dakle, to bi bio multifunkcionalni stroj, 3 stvari u jednoj. Svaki slobodan trenutak posvećujem ovom svom izumu. Ne znam postoji li igdje na svijetu stroj koji sadrži ove tri stvari u jednoj i težak zadatak je ispred mene, ali vjerujem da ću sam napraviti takav stroj'', kaže Zvonimir, onjašnjavajući primjenjivost CNC stroja, 3D printera i laserske gravirke.

''Primjenjivost je ogromna. Gotovo svaki sektor industrijske proizvodnje je nezamisliv bez ovih stvari. CNC stroj obrađuje drvo, metal, plastiku i druge stvari. Nema više firme koja se na ozbiljniji način bavi proizvodnjom, a da nema ovakve strojeve u pogonu'', pojašnjava Zvonimir.

Kako je ispričao, Zvonimir svoje slobodno vrijeme koristi za rad na svojim strojevima, ali i za druženje s prijateljima. Aktivan sje i u udruzi Epsilon, gdje skupa s drugim ljudima uči nove stvari, ali i prenosi svoja znanja.

''Nisam čovjek od puno riječi. Želim samo reći da je važno raditi nešto sa strašću i da je važno biti uporan. Ja volim tehnička područja, to studiram, u tome radim i zato sam ispunjen'', kaže Zvonimir.

Komentari (2)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
mate mate
1. mate mate
prije 186 dan.
Bravo Majstore, ovakve stvari treba objavljivati svaki dan, a ne pokvarene političare i njihove šuplje priče.
+21
-0
0
BA
Chrome
mirko brekalo
prije 186 dan.
Tocno to, ovakvi mladici su buducnost, ali nazalost jos uvijek smo opsjednuti proslosti, podjelama i huskanju kojem nas izlazu politicari i ''gospodarstvenici'' koji su osiromasili narod na cijeloj Hercegovini!
+8
-0
0
BA
Chrome