Dekan Filozofskog

Zoran Tomić novi je rektor Sveučilišta u Mostaru

Sci-Tech / Flash | 30. 06. 2017. u 07:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prof. dr. Zoran Tomić novi je rektor Sveučilišta u Mostaru. Tako je na današnjoj sjednici odlučio Senat Sveučilišta u Mostaru. Kandidati za novog rektora bili su prof. dr. Zoran Tomić, dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i prof. dr. Snježana Rezić sa Fakulteta strojarstva i računarstva.

Nakon izloženih programa kandidata članovi Senata povjerenje, da vodi Sveučilište u narednom četverogodišnjem mandatu, dali su Zoranu Tomiću.

Novoizabrani rektor u svojem predstavljanju programa ukazao je na poteškoće u radu sveučilišne zajednice u sve izraženijoj političkoj, ekonomskoj i društvenoj krizi u Bosni i Hercegovini. Istaknuo je kako brojni društveni procesi izrazito nepovoljno djeluju na razvoj visokog obrazovanja. Upravo u kontekstu takvih i drugih izazova Sveučilište u Mostaru mora tražiti svoje puteve opstanka, razvoja i izvrsnosti.

Tomić budućnost Sveučilišta vidi u jačanju izvrsnosti u nastavnom procesu, stjecanje novih kompetencija nastavnog i stručnog osoblja, okretanje gospodarstvu i društvenoj zajednici, jačanjem novih tehnologija i dr. Potrebno je stvarati konkurentno znanje i vještine, prihvaćati europsku praksu i standarde te Sveučilište okrenuti međunarodnoj suradnji i internacionalizaciji. Najavio je utemeljenje zajedničkih diplomskih i interdisciplinarnih studija kako na Sveučilištu u Mostaru tako i s međunarodnim partnerima. Takva suradnja treba rezultirati zajedničkim diplomama Sveučilišta u Mostaru i europskih Sveučilišta.

Okretanje prema gospodarstvu trebalo bi rezultirati održavanjem godišnjih gospodarskih foruma čiji je cilj razmjena potreba i iskustava i stvaranje partnerstva kojim bi studenti Sveučilišta u Mostaru trebali dobiti mjesto za bolju praksu a Sveučilište bi priznate stručnjake iz prakse uključivalo u nastavne procese.

Tomić istaknuo je važnost nastavka integracijskog procesa na Sveučilištu u Mostaru. Integracija treba odgovoriti na brojna pitanja, a Sveučilište u Mostaru učiniti boljim, učinkovitijim i optimalnijim. Samo takvo Sveučilište bit će partner brojnih drugih sveučilišta, istraživačkih institucija i gospodarskih subjekata.

U narednom četverogodišnjem razdoblju radit će se na uvođenju novih studijskih programa, novih doktorskih studija od kojih će neki biti i na engleskom jeziku. Sveučilište će utemeljiti više Sveučilišnih centara kao nositelja ključnih aktivnosti na različitim područjima od interesa akademske i društvene zajednice. Pristupit će se izgradnji nove infrastrukture na Sveučilištu. Osnovat će svoju izdavačku kuću koja će biti nakladnih ključnih znanstvenih i stručnih dijela. Posebna pozornost bit će posvećena studentima i njihovom angažiranju na Sveučilištu, kao i njihovo više uključivanje u znanstveno-istraživačke projekte i znanstveno-istraživački rad.

Kako prenosi studenski portal Treći.ba, na novom vodstvu i dalje je ključna zadaća naći optimalne modele financiranja Sveučilišta u Mostaru. Naglašeno je, da pored obveza osnivača, treba intenzivirati i pojačati rad na planiranju, pisanju i priključivanju projektima, domaćim i međunarodnim. Projekti će biti težište organizacijskog pristupa novog menadžmenta Sveučilišta u Mostaru. Tomić istaknuo je i niz drugih noviteta i pristupa u radu Sveučilišta.

Kopirati
Drag cursor here to close