Rumunija

Znanstvenici tvrde da su uspjeli napraviti umjetnu krv

Sci-Tech / Flash | 31. 10. 2013. u 08:55 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon šest godina intenzivnog rada znanstvenici u Rumunjskoj došli su do recepta za umjetnu krv, a prva testiranja na miševima pokazala su se ohrabrujućima.

Tim znanstvenika sa Sveučilišta Babes-Bolyai u rumunjskom gradu Cluj-Napocu stvorio je recept za umjetnu krv, a prva testiranja su se pokazala ohrabrujućim, piše Balkan EU.

Tim vodi 39-godišnji profesor Radu Silaghi-Dumitrescu, koji već 6 godina intenzivno rade na otkriću. Umjetna krv bila bi od velike pomoći liječnicima u intervencijama nakon većih nesreća i zahtjevnih operacija. Sastoji se od vode, soli, albunima i proteina hemeritrina - izdvojenog iz tkiva morskog crva koji umjetnu krv čini otpornijom.

Znanstvenici tvrde kako su prvi dobiveni rezultati nakon testiranja na miševima ohrabrujući.

''Miševi kojima smo ubrizgali umjetnu krv nisu pokazivali nikakve znakove upala ili bolesti. To je ono što smo željeli. Krajnji cilj nam je omogućiti ljudima korištenje ov ekrvi bez posljedica za njih'', rekao je Silaghi-Dumitrescu.

Dodao je kako su svi prijašnji pokušaji za stvaranjem umjetne krvi propali jer znanstvenici nisu mogli pronaći pravi protein koji bi materiju činio imunom na stresne situacije.

Prije testiranja na ljudima znanstvenici moraju dokazati kako ne postoji nikakva toksičnost u umjetnoj krvi. Silaghi-Dumitrescu očekuje kako će takve rezultate imati za najviše 2 godine.

''Testiranja na ljudima su vrlo osjetljiva tema. Prvo moramo nabaviti vrlo ozbiljne dozvole i utvrditi kako je umjetna krv sigurna za ljude'', istaknuo je Silaghi-Dumitrescu.

Ako se buduća testiranja pokažu uspješnima, umjetna krv bit će patentirana.

Kopirati
Drag cursor here to close