Znanstvenici su stvorili novu vrstu čelika, inspiriranu ljudskim kostima

Sci-Tech / Flash | 14. 03. 2017. u 21:31 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova vrsta čelika, inspirirana strukturom kostiju, mogla bi učiniti građevine jačima i uštedjeti nam puno novca. Novi materijal puno je čvršći nego oni koje imamo do sada, a moguće je da će biti u stanju sam zaliječiti pukotine koje se pojave, piše The Verge.

Da bi stvorili čvršću vrstu čelika, znanstvenici su imali na umu strukturu kostiju koje su lagane ali ne lome se lako. To je zbog toga što je unutrašnjost kosti nalik na rešetku povezanu tako da može odoljeti različitim pritiscima koje podnosi. Ta se struktura zove hijerarhijska mikrostruktura. Stručnjaci su pokušali imitirati dobivanje čelika na sličan način, kaže studija objavljena u časopisu Science.

Zaustavlja pukotinu od daljnjeg povećanja

Čelik se puno koristi u svemu što gradimo, a nakon nekog vremena upotrebe u njemu nastaju malene pukotine koje mogu izazvati iznenadno puknuće. To ne znači da je sve oko nas nesigurno, samo su konstruktori pažljiviji kada koriste čelik i osiguravaju se na više načina, što sve poskupljuje gradnju, prenosi Telegram.

Zbog toga se i nastoji načiniti što otporniji materijal. Ovaj novi čelik dobiven je preklapanjem slojeva. Znači, pojavi li se pukotina u jednome sloju, neće se proširiti na druge. Različiti dijelovi slojeva imaju različitu tvrdoću pa zajedno čine čvršći materijal. Taj način izrade mogao bi zaustaviti pukotinu od daljnjeg povećanja.

Najotporniji na nastanak mikropukotina

Materijal se, naravno, ne može testirati u realnim okolnostima, rizik je prevelik. Ali uspoređujući ovakav čelik s drugim vrstama, znanstvenici su ustanovili da je najotporniji na nastanak mikropukotina, javlja Telegram.hr.

Kao i svaki novi materijal, i za ovaj treba vremena prije široke upotrebe. Vjerojatno je nešto skuplji od uobičajenoga čelika ali ipak će se uštedjeti jer ga manje treba. U međuvremenu, nova strukturalna tehnika mogla bi pomoći drugim istraživanjima koja pokušavaju pronaći čvršće materijale.

Kopirati
Drag cursor here to close