Novi planet

Znanstvenici pronašli još jednu Zemlju!

Sci-Tech / Flash | 25. 03. 2014. u 13:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novootkriveni planet, koji orbitira po vanjskom rubu nastanjive zone patuljaste M1 zvijezde sa još 4 planete, po veličini i uvjetima je gotovo isti kao Zemlja, otkrio astronom Thomas Barkley.

Potraga za izvanzemaljskim životom dobila je "vjetar u leđa" nakon što je znanstvenik Thomas Barkley otkrio nastanjivu planetu gotovo iste veličine kao što je Zemlja, piše Alo. Točnije, 1,1 put je veća od našeg Plavog planeta.

Ovaj astronom iz Nasinog istraživačkog centra "Ames", u Kaliforniji, došao je do ovog otkrića koristeći podatke koje je prikupio svemirski teleskop "Kepler", prenosi Daily Mail.

Neimenovani planet je otkriven kako orbitira oko neidentificirane zvijezde u njenoj tzv. zoni Zlatokose - regiji oko zvijezde koja emitira dovoljno energije, svjetla i temperature za postojanje vode na površini i uvjeta za život.

Svoje otkriće Barkley je prezentirao na stručnoj konferenciji "Traganje za životom izvan Solarnog sustava" u Arizoni.

Pomoću slika koje je zabilježio "Kepler", on je, kako tvrdi, uspio pronaći novi zvjezdani sustav koji se sastoji od pet planeta koje kruže oko M1 patuljaste zvijezde.

"M" zvijezde su mnogo manje i slabije od našeg Sunca i nisu dovoljno svijetle da bi se vidjele golim okom. Poznate su i kao "crveni patuljci", čine 70% svih zvijezda u galaksiji i razlikuju se po veličini.

Mada je do sada otkriveno nekoliko planeta koje su slične Zemlji, Barkleyev neimenovani planet je po veličini najbliži našoj planeti.

Detaljni podaci o novootkrivenom zvjezdanom sustavu će biti predstavljeni kasnije ove godine.

Nasa je 2009. lansirala teleskom "Kepler", sa ciljem da "lovi" planete koje izgledaju kao Zemlja.

Kopirati
Drag cursor here to close