Vantablack

Znanstvenici otkrili boju 'crnju od crne'

Sci-Tech / Flash | 30. 11. 2015. u 07:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Donald Kaufman, arhitekturalni specijalist za boje, nedavno je mjesec studeni nazvao "mjesec crne boje", a to je uradio budući da je njegov tim na tragu objave informacija da su napravili boju koja je "tamnija od crnje".

Vantablack, kako će službeno boja nositi naziv napravljena je od "nanocjevčica ugljika na metalnoj ploči", a te cjevčice zapravo sprječavaju svjetlosti da prođe kroz njih, te se svjetlost apsorbira i prosto je nemoguće napustiti tu površinu.

Ova vijest je obradovala svijet znanosti, a nju je potvrdio i Ben Jensen, osnivač i direktor Surrey NanoSystems iz Velike Britanije, koji je za New York Times potvrdio da aplikacija ovih materijala na regularnu dnevnu upotrebu još neće biti moguća.

On kaže da vantablack boja čini da trodimenzionalne stvari "nestaju", odnosno da se gubi efekt trodimenzionalnosti, te da predmetima daje osjećaj "praznine".

Nanocjevčice nisu nove u znanosti, te su inače visokoprimjenjive pogotovo u svijetu tehnologije. Mikročipovi, touch screen ekrani, svemirska industrija i slično su daleko bolje upoznate sa primjenom ove tehnologije, koja se ranije koristila samo pri obradi materijala poput dijamanata, silikona ili safira, odnosno materijala koji podnose visoke temperature.

Vantablack boja će se najprije koristiti kako bi se u svijetu arhitekture postizao unikatan optički efekt na zgradama, ali i pri zagrijavanju prostorija, prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close