Znanstvenica iz Travnika predstavljala BiH u Japanu
IAG-IASPEI
OBJAVA: Subota, 12. kolovoza 2017. 8:46
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: Z.S.
Randa Natraš
0

Mlada nada iz Travnika Randa Natraš predstavljala je Bosnu i Hercegovinu na znanstvenom simpoziju IAG-IASPEI koji se održao u Japanu.

Mlada nada iz Travnika Randa Natraš predstavljala je Bosnu i Hercegovinu na znanstvenom simpoziju IAG-IASPEI koji se održao u Japanu.

Njen prijavljeni rad bio je prihvaćen za usmeno prezentiranje na ovom skupu najviše svjetske razine, te je također i dobitnica financijske podrške Međunarodne asocijacije za geodeziju (IAG) za pokriće putnih troškova i participacije na simpoziju zajedno s još 13 mladih znanstvenika u svijetu, prenosi Drukčiji Radio.

Randa je u toku sesije “Geodetsko daljinsko istraživanje” predstavila “Daljinsko istraživanje ukupnog broja elektrona (TEC-a) u jonosferi korištenjem opažanja Globalnih navigacijskih satelitskih sustava (GNSS) u vezi s događajima svemirskog vremena i seizmičkom aktivnošću u Bosni i Hercegovini” koji je vođen pod mentorstvom doc. dr. Medžide Mulić, Odsjek za geodeziju, Građevinski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Randa je ovim istraživanjem na IAG-IASPEI simpoziju predstavljala Univerzitet u Sarajevu, a i Bosnu i Hercegovinu.

Naravno, putovanje u Japan iziskuje i dosta finansijskih sredstava, te se Randa ovim putem želi javno zahvaliti Međunarodnoj asocijaciji za geodeziju (IAG), Općini Travnik i Bošnjačkoj zajednici kulture “Preporod” Travnik na pruženoj podršci.

Dobitnica je povelje Univerziteta u Sarajevu za najbolju studenticu I i II ciklusa studija na Građevinskom fakultetu, te pohvale u globalnom priznanju američkog geoprostornog magazina xyHt kao izvanredna geoprostorna stručnjakinja ispod 40 godina starosti u 2017. godini.

Ova mlada znanstvenica je zadnju godinu dana provela u svom rodnom gradu Travniku u sklopu Programa stručnog osposobljavanja u Službi za urbanizam, građenje, katastar i imovinsko – pravne poslove u Općini Travnik.

Randa nastavlja da niže uspjehe u svojoj karijeri, a naredne akademske godine čekaju je nova istraživanja na Tehničkom univerzitetu u Beču, zahvaljujući devetomjesečnoj stipendiji Ernst Mach – worldwide, Austrijske agencije za međunarodnu suradnju u obrazovanju i istraživanju (OeAD-GmbH).

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.