U teškom stanju

Zeničanin obolio od svinjske gripe

Sci-Tech / Flash | 01. 02. 2016. u 08:12 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna osoba prebačena je u Univerzitetski klinički centar Sarajevo (UKCS) zbog komplikacija i teškog stanja uzrokovanog oblikom gripe H1N1 (svinjska gripa) iz Službe za zarazne bolesti Kantonalne bolnice Zenica, potvrdila je za Avaz Aida Buro, glasnogovornica KBZ-a.

Prema podacima iz ove službe, do petka poslije podne Zavodu za javno zdravstvo ZDK prijavljena su 22 registrirana slučaja gripe, ali se oni ne mogu dovesti u vezu s formom epidemije, kao ni konkretnim H1N1 virusom.

Teške infekcije

Muškarac S. I. iz Zenice, zaražen virusom H1N1, u teškom je zdravstvenom stanju, a liječnici u Sarajevu se bore za njegov život. Kako piše Avaz, liječnici su pregledali njegovu suprugu i kćerku, a provjereno je stanje i na njegovom radnom mjestu, jer je dolazio u kontakt s velikim brojem radnih kolega i sugrađana.

''Prijavljivanje gripe počinje od 40. tjedna prethodne do 20. tjedna ove godine. S područja našeg kantona Institutu je do sada prijavljeno 11.230 akutnih respiratornih oboljenja (oboljenja dišnih organa), od čega su 2.365 oboljenja sličnih gripi, a 24 teških akutnih respiratornih infekcija'', navodi se u priopćenju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane ZDK.

Snažniji val

Kako dodaju, prema ovim podacima, još se ne može govoriti o epidemiji.

''Međutim, u veljači se očekuje snažniji val gripe te zbog povećanja broja oboljelih očekuje se veći broj kompliciranih slučajeva'', navode iz Zavoda.

U KBZ-u su demantirali navode s društvenih mreža o četiri smrtna slučaja od svinjske gripe, navodeći da se vode točni podaci te prati stanje oboljelih.

Kakvo je stanje u FBiH?

Jelena Ravlija, glavna federalna epidemiologinja, jučer nije mogla govoriti o tome postoji li, eventualno, više registriranih slučajeva u FBiH.

''Podatke o eventualno registriranim slučajevima možete dobiti u ponedjeljak u Zavodu ili ih zatražiti od Mikrobiologije UKCS-a, koji rade analize o kojem tipu gripe se radi'', rekla je Ravlija.
Muamera Šehić, glasnogovornica UKCS-a je rekla kako informacije o zdravstvenom stanju S.I. ne može davati bez odobrenja samog pacijenta ili članova uže obitelji.

Kopirati
Drag cursor here to close