Necijepljenje

Zbog neodgovornosti roditelja, opet prijeti epidemija ospica u BiH

Sci-Tech / Flash | 18. 07. 2017. u 10:28 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj djece koja se cijepe protiv ospica, morbila ili malih boginja nikad u našoj zemlji nije bio manji, a zbog nesavjesnih roditelja, tvrde stručnjaci iz oblasti imunizacije, ponovo nam prijeti epidemija ove bolesti.

U većini gradova u Federaciji BiH, cijepljeno je tek blizu 70 posto mališana. Ista je situacija i u manjem bh. entitetu. Epidemiolozi upozoravaju da oboljeli od morbila, u osjetljivoj sredini, u prosjeku zarazi 12 do 18 osoba, pa je za sprečavanje epidemija ove bolesti potrebno da kolektivni imunitet bude 95 posto!

Štitimo djecu cijepljenjem

''Vrlo je važno da nastavimo štititi našu djecu cijepljenjem, jer epidemije bolesti koje se sprečavaju cijepljenjem, kao što su morbili ili zaušnjaci, mogu se ponovo javiti. Također, necijepljena djeca imaju 35 puta veću vjerojatnost da obole od malih boginja u odnosu na njihove cijepljenje vršnjake'', zaključuju u epidemiološkoj službi Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Prema njihovim podacima, broj oboljelih od morbila u prošloj godini bio je 118, dok ih je za pola ove godine bilo 50, prenosi Dnevni avaz.

Podsjetimo, u ocjeni zdravstvenog stanja u HNŽ-u koje je izradio Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a navodi se da je postotak cijepljenih na području HNŽ u opadanju, čime se povećava rizik od pojave brojnih bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem.

Smanjeno cijepljenje u HNŽ-u

''Razlog toga je nepovjerenje javnosti prema cijepljenju, zato što nema više slučajeva pojedinih bolesti i javnost kao i zdravstveni radnici nemaju mogućnost da vidi takva oboljenja. Programi imunizacije se suočavaju sa velikim izazovima, prvenstveno dezinformacijama koje su neosnovane i šire se od strane raznih interesnih grupa, rastućim troškovima, prekidima u opskrbi i novim zahtjevima koje postavlja tržište cijepljenja'', navodi se u ocjeni zdravstvenog stanja.

Srećom, u HNŽ-u je prošle godine bilo samo dvoje oboljelih od morbila, što je puno manje nego prothodne dvije godine, kada je broj obiljelih bio oko 50.

No, iako je zakonski obvezno, cijepljenje zadaje muke brojnim roditeljima, koji su u dilemi hoće li cijepiti dijete ili ne. Brojne informacije kojima su svakodnevno izloženi o negativnim posljedicama cijepljenja, te razlozima za i protiv, ovu odluku čine još težom.

Svjetski standardi cjepiva

Razlozi zbog kojih se, prema istraživanju, roditelji teško opredjeljuju za cijepljenje djece, pogotovo kada je riječ o MAIR cjepivu, jeste zastrašivanje pojedinih lobija liječnika da ona izaziva autizam, zatim netransparentnost dobavljača cjepiva za područje BiH,kao i rezultati njihovih testiranja.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH u nekoliko navrata su isticali da građani nemaju razloga za brigu te da kvaliteta cjepiva zadovoljava svjetske standarde.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan naglasila je važnost održive pokrivenosti imunizacijom kroz kvalitetne zdravstvene sustave koji dopiru do svakog djeteta.

''UNICEF u BiH je zabrinut zbog veoma niske pokrivenosti imunizacijom. Kao što smo nedavno mogli vidjeti na primjerima iz drugih dijelova Europe, niske stope pokrivenosti mogu dovesti do javnozdravstvenih kriza, uključujući izbijanja epidemija morbila i drugih bolesti koje se mogu spriječiti'', izjavila je Narajan.

Cjepivo- uspjeh medicine

Predstavnici ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH istaknuli su da je, zahvaljujući cjepivu, od 2010. do 2015. godine spriječeno najmanje deset milijuna smrti.

''Cjepiva su jedna od najboljih priča o uspjehu moderne medicine. Taj uspjeh izgrađen je na dugoj historiji istraživanja i inovacija'', istaknuli su iz Svjetske zdravstvene organizacije u BiH.

Širom svijeta 12,9 milijuna beba, ili skoro jedna od deset, nisu primile nijedno cjepivo 2016. godine, navodi se u najnovijim procjenama imunizacije koje vrše Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i UNICEF, navodi se u zajedničkom priopćenju ove dvije organizacije.

Propustili prvu dozu

Ovo znači da su ova djeca propustila dobiti prvu dozu DTP-cjepiva (difterija-tetanus-veliki kašalj), čime su u ozbiljnoj opasnosti od ovih potencijalno smrtonosnih bolesti.

Pored toga, oko 6,6 milijuna beba koje su primile svoju prvu DTP-vakcinu, nisu dobile kompletnu imunizacijsku seriju od tri DTP-doze 2016. godine.

Od 2010. godine, postotak djece koja su primila cijeli kurs rutinske imunizacije se zadržao na 86 posto (116,5 milijuna beba), bez ikakvih značajnih promjena u bilo kojoj od zemalja i regija tijekom prethodne godine.

Ovaj postotak je manji od ciljanih 90 posto pokrivenosti imunizacijom.

Smrt od difterije

''Većina djece koja ostaju necijepljena su ista ona koja nisu pokrivena zdravstvenim sustavima'', rekao je dr. Jean-Marie Okwo-Bele, direktor WHO-ovog odjela za imunizaciju.

Imunizacija trenutno svake godine spriječi oko 2-3 milijuna smrtnih slučajeva od difterije, tetanusa, velikog kašlja i ospica.

Inače, svjetska zdravstvena organizacija je nedavno izdala priopćenje za javnost u kojem tvrde kako se radi necijepljenja povećala zaraza ospicama koje oduzimaju živote.

''Svaka smrt ili invaliditet uzrokovani ovom bolešću, koju je moguće spriječiti cjepivom, je neprihvatljiva tragedija'', kazala je dr. Zsuzsanna Jakab, regionalna direktorica WHO-a za Europu.

Kopirati
Drag cursor here to close