Suradnja

Zagrebački srednjoškolci dolaze u Hercegovinu

Sci-Tech / Flash | 19. 10. 2016. u 12:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak, 21. listopada, započet će lijepa suradnja između dviju škola, jedne zagrebačke i jedne tomislavgradske. Rezultat je to realizacije projekta Međunarodna suradnja Prirodoslovne škole Vladimira Preloga (Republika Hrvatska, Zagreb) i Gimnazije Marka Marulića (BiH, Tomislavgrad) koju financiraju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatska elektroprivreda i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.

Početna je ideja bila ostvariti suradnju Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Kako se profesor tjelesne i zdravstvene kulture u PŠVP-u školovao u Gimnaziji Marka Marulića u Tomislavgradu, rodila se zamisao kako bi upravo tomislavgradska gimnazija bila izvrstan izbor za realizaciju projekta.

Naime, tri dana, od 21. do 23. listopada 2016., učenici i nastavnici PŠVP-a bit će gosti učenika i nastavnika tomislavgradske gimnazije. Osim Tomislavgrada, domaćini će im pokazati još nekoliko susjednih općina. Učenjem o kulturnoj, povijesnoj i prirodoslovnoj baštini Hrvata u Hercegovini, ali i zajedničkim druženjem, učenici će međusobno obogatiti vlastita životna iskustva. Svoje će novostečeno znanje imati priliku pokazati u kvizu posebno osmišljenom za njih, a oni najbolji u Zagreb će se vratiti s prekrasnim nagradama, jednom od dviju knjiga: monografijom Prirodoslovno-povijesna baština općine Tomislavgrad ili zbirkom priča Berislava Juriča Naspavani psi laju.



Zahvaljujući donacijama učenika i nastavnika PŠVP-a, školska će knjižnica Gimnazije Marka Marulića biti bogatija za određena djela svjetske i hrvatske književnosti.

''Bit će to samo mali znak pažnje i izraz zahvalnosti za ovo prekrasno iskustvo koje su nam omogućili pristajući na suradnju s nama. Učenici iz Zagreba bit će smješteni u obiteljima svojih domaćina, što će im pružiti dodatnu priliku da iz prve ruke upoznaju kulturu i običaje toga kraja'', navodi se u priopćenju škole.

Zajedno s Ragby klubom Tomislavgrad, Gimnazija će svojim gostima organizirati sportski susret.

''U sklopu održivosti projekta, iduće školske godine planira se uzvratan susret u kojem bi nastavnici i učenici Gimnazije Marka Marulića posjetili Zagreb i Prirodoslovnu školu Vladimira Preloga. Vjerujemo da ovoj priči ni tada neće biti kraj, već da će ovi susreti formirati prekrasna nova prijateljstva na našim životnim putevima'', navodi se u priopćenju škole Prirodoslovne škole Vladimira Preloga.

Kopirati
Drag cursor here to close