Zadnja šansa za zdravstvo: Usvajanje zakona o sanaciji
liječenje zdravstva
OBJAVA: Petak, 16. prosinca 2016. 11:48
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: K.K.
Konferencija o zdravstvuKonferencija o zdravstvuKonferencija o zdravstvuKonferencija o zdravstvuKonferencija o zdravstvu
0
Konferencija o zdravstvu
Konferencija o zdravstvu
Konferencija o zdravstvu
Konferencija o zdravstvu
Konferencija o zdravstvu

Organizator konferencije jeste Liječnička komora HNŽ, ispred koje je istaknuto kako zdravstvo dijeli sudbinu svih ostalih segmenata društva i ne može se jednoznačno ocijeniti, odnosno da postoje i dobre i loše okolnosti.

Liječnici i drugi javni djelatnici otvorili su javnu raspravu na temu kako “liječiti” zdravstvo te utvrditi smjernice za razvoj i prilagodbu zdravstvenih ustanova novim okolnostima i razmotriti rješenja za unapređenje na 'Konferenciji o zdravstvu i zdravlju u Hercegovačko-neretvanskoj županiji' koja je održana danas u Mostaru.

''Najvažnija stvar koja se događa trenutno u zdravstvu jeste usvajanje Zakona o sanaciji zdravstvenog sustava. To nam je jedina šansa da opstanemo'', rekao je to ravnatalj SKB Mostar dr. Ante Kvesić koji je na današnjoj konferenciji predstavio rad bolnice te financijske probleme s kojima se trenutno suočavaju.

Organizator ove konferencije jeste Liječnička komora HNŽ, ispred koje je istaknuto kako zdravstvo dijeli sudbinu svih ostalih segmenata društva i ne može se jednoznačno ocijeniti, odnosno da postoje i dobre i loše okolnosti.

''S jedne strane, upravo u zdravstvu u proteklom razdoblju ostvaren je izniman stručni napredak, dok je s druge strane jasno kako bolnice i dio domova zdravlja posluju s gubicima. Ono što pogotovo brine jesu problemi financijske krize koja se osjeti posljednjih pola godine, te će se nažalost, ako nešto ne promijenimo, stvarat sve više problema, generirati nezadovoljstvo i kod liječnika i kod pacijenata'', rekao je predsjednik Liječničke komore HNŽ-a doc. dr. sc. Antonio Sesar.

Trend odlaska liječnika

Ono što posebno zabrinjava, po riječima dr. Sesara, je trend odlaska osoblja od kojih zasada broje 39 liječnika koji su napustili SKB Mostar,a koji su bili članovi Liječničke komore, dok uz ovu brojku po podacima koje posjeduju, postoji i broj od 20 mladih liječnika koji su po završetku studija napustili BiH. Također, izvjesno je da će i studenti, koji se sada nalaze na šestoj godini studija te potpisuju ugovore s inozemnim agencijama i primaju stipendije, otići van.

''To je veliki ljudski i ekonomski gubitak. Uz financijski faktor, dosta liječnika kao razloge odlaska ističe i osjećaj nesigurnosti, neizvjesnosti, nedostatka perspektive, te ih dosta smatra da su ovdje loši uvjeti rada'', ističe Sesar i dodaje kako jedno od rješenja zasigurno jeste i balans uključivanjem u privatni sektor ali to zahtjeva dogovor i pametan pristup.Da je zdravstvo u Federaciji BiH u jednoj dubokoj krizi, te da je došlo vrijeme da se ozbiljno porazgovara o njegovoj budućnosti, mišljenja je i Davor Pehar, ravnatelj federalnog Zavoda za javno zdravstvo koji je istaknuo kako ga posebno brinu iskoraci na planu provođenja programa zdravih stilova života i prevencije kroničnih nezaraznih bolesti.

''To je ono što smo uistinu zapostavili a poznato je da su takvi programi najučinkovitiji, najmanje koštaju te daju najbolje rezultate. U tom smjeru i reforma zdravstava koja neminovno mora nastupiti u godinama koje su ispred nas mora ponuditi nova rješenja, nove iskorake, jer ako u našem zdravstvenom sustavu budemo usmjereni samo na liječenje ljudi koji su već oboljeli, a ne na prevenciju pojave bolesti, izgubit ćemo tu bitku sigurno'', rekao je Pehar.

Ugrožen program cjepljenja

Uz 'brdo problema' koje naše zdravstvo po mišljenju Pehara ima, prednjače zdrava ishrana, okoliš, prekomjerna tjelesna težina, nečist zrak, kvaliteta hrane ali i problem antivakcione kampanje koji u našoj zemlji sve više uzima maha.

''Ove teme imaju duboke implikacije na naš zdravstveni status. Posebno je ugrožen naš program cijepljenja koji je pod velikim pritiskom antivakcione kampanje koja nepotrebno dobiva veliki prostor u našim medijima. Tako je evidentan pad procijepljenosti kod naše djece i to još uvijek nije na onoj razini da nam prijete epidemije, ali ako se nastavi s ovakvim trendovima pričat ćemo sve više o bolestima koje smo dosad uspješno održali pod kontrolom'', rekao je Pehar.

Na upit o statistici kada je u pitanju cijepljenje u našoj zemlji u odnosu na Zapad, ravnatelj federalnog Zavoda za javno zdravstvo govori kako procijepljenost na Zapadu, iako nije zakonski obvezna iznosi preko 90 posto, dok naši podaci govore da je stopa procijepljenosti na toj razini, s tim da je trend silazni, odnosno smanjuje se broj djece koji dolazi na obvezno cijepljenje.

Pehar smatra da će ova konferencija doprinijeti pronalasku odgovora na gore navedena pitanja, te da se ove teme trebaju češće potencirati kako bi se podržala svijest o stanju u zdravstvu, potrebama i smislu i načinu na koji zdravstvo funkcionira, s čime se slaže i Rade Bošnjak, direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje.

Bolnicama najteže

Bošnjak ističe da će ova konferencija zasigurno pridonijeti u pronalaženju rješenja u jednoj kvalitetnijoj mjeri koje je zasigurno potrebno, jer je stanje u zdravstvu, posebice u bolnicama, jako teško.

''Svima je jasno da je stanje u zdravstvu općenito jako teško, posebno u bolnicama. Bolnice su, i u Federaciji ne samo kod nas, u jako teškom financijskom stanju i to u velikoj mjeri otežava funkcioniranje sustava zdravstva općenito, a posebice kad to gledamo mi s aspekta Zavoda zdravstvenog osiguranja, a u kontekstu zadovoljstva naših osiguranika i kvaliteta zdravstvenih usluge koje im se pruža, onda time apsolutno ne možemo biti zadovoljni'', istaknuo je Bošnjak i dodao kako u potragu za rješenjem trebaju biti uključene sve društvene strukture.

Konferencija o zdravstvu uz liječnike i predstavnike zdravstvenog sustava okupila je i govornike različitih profesija, kako bi se čuo glas javnosti, mišljenja drugih, te eventualna rješenja i reforme koje su potrebne kako bi se ovaj sustav konačno skinuo s 'aparata'.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.