Škola počinje

Za opremanje prvašića potrebno izdvajati pola KM dnevno cijelu godinu

Sci-Tech / Obrazovanje | 01. 09. 2017. u 12:45 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do početka školske godine ostalo je još samo nekoliko dana, a školarci i roditelji još uvijek su u potrazi za priborom. S obzirom da živimo u Bosni i Hercegovini, u kojoj ništa nije besplatno, pa ni udžbenici za osnovce, roditelji se hvataju za glavu zbog cijena opremanja školaraca, a posebice se žale na cijene knjiga.

Podaci o cijenama kompleta udžbenika za osnovce do petog razreda koje smo zatražili od nakladnika, kažu kako komplet radnih materijala za prvašića minimalno košta 87,20KM dok bi najskuplja opcija bila 105,20KM.

Cijene ovise od izdavača, ali učitelji većinom kombiniraju više njih pa roditelji većinom izbjegnu maksimalnu cijenu.

Prvašići imaju pet predmeta, a radne bilježnice koštaju po 10 KM, a najskuplja verzija je 12 KM.
Za sve predmete u prvom razredu većinom je potrebna po jedna bilježnica, a prosječna cijena bilježnice je 1KM.

Puna trodijelna pernica košta oko 20KM. Školska torba, može koštati od 20 KM ali i preko 100, a mi ćemo uzeti cijenu prosječne torbe, a to je 40KM.

Dakle, opremanje prvašića školskim materijalom košta otprilike 170 KM.

''Godinama se potencira priča da su knjige skupe, pogotovo da su skupe i nepotrebne radne bilježnice. Radne bilježnice su iznimno korisne, dakle za prvi razred djeca dobiju radni materijal u koji crtaju. Učitelj koji ima 25 učenika u razredu, pomaže učenicima da nacrtaju, napišu slova, oboje, dakle djeca ne moraju prepisivati s ploče, već odmah rade zadatke'', rekla nam je u razgovoru jedna prosvjetna djelatnica, koja je željela ostati anonimna.

Kaže kako je to veliko olakšanje i učenicima i nastavnicima.

''Ne znam možete li se sjetiti kada ste vi išli u školu, pa ste stalno morali prepisivati zadatke s ploče, pa ne stignete prepisati, onda manje i uradite, a učitelj vam se ne stigne posvetiti. Sada je ovo puno lakše za djecu. Smisao ovih radnih bilježnica nije da se 'izvlače pare' kako to roditelji često nazivaju, nego da se pomogne djetetu da svlada gradivo na školskom satu. Znači, dijete umjesto da nacrta tri lika, može nacrtati i deset likova. To je jedini cilj radnih bilježnica, a sve ostalo hoće li, kako i koliko znanja usvojiti ovisi od učenika i učitelja'', dodala je.

Da sumiramo, opremanje prvašića školskim priborom, košta roditelje pola konvertibilne marke dnevno u godini dana.

Cijene kompleta udžbenika za drugi razred osnovne škole u najskupljoj verziji koštaju 150 KM, dok za treći, četvrti i peti razred koštaju oko 180KM.

U posljednje vrijeme česte su i prodaje i razmjene rabljenih knjiga, koji uvelike pomažu roditeljima, jer cijene budu puno povoljnije.

Naravno, uz školske udžbenike i radne bilježnice, potrebno je djecu opremiti i drugim školskim materijalom, koji se često nabavlja ''u hodu'', a tu je i nova garderoba... Neki će reći da opremanje školarca nije skupo a da smo mi samo siromašni.

Iz Udruge roditelja ''Naša djeca'' kažu kako ispadne da zapravo knjige za prvih pet razreda i nisu skupe, ali cijene su veće u višim razredima pogotovo sedmi, osmi i deveti.

Prvih pet razreda, ispadne i nije toliko skupo, ali knjige poskupljuju do devetog razreda, kažu roditelji.

''Ja znam iz svog osobnog iskustva, pogotovo, ako morate kupovati nove cijele komplete udžbenika. Jedne godine kada nismo stigli na razmjenu knjiga, komplet knjiga za svoje dvoje djece koji su bili 8 i 6 razred platili smo po 330 maraka po djetetu, a to je bez bilježnica pribora ruksaka odjeće obuće'', kaže Antoni Šajin, predsjednik UO.

No, Šajin je istaknuo da je među prvim odredbama u zakonu stoji da osnovno obrazovanje obvezno i besplatno, što kod nas nije slučaj.

''Sada je naš glavni prioritet da naša županija dobije zakon i pravilnik o udžbenicima. Nakon naše kampanje za prikupljanje nelegalnog novca za odštetu, koja je uspješno završena, ovaj Zakon je naš prioritet. Kada bi dobili Zakon s njim bi se sve riješilo'', kazao nam je Šajin.

Istaknuo je da bi se Zakonom riješio broj udžbenika, njihova cijena, težina školskih torbi, tržište među nakladnicima….

''Mi ne možemo puno uraditi, jer na svaki naš zahtjev u ministarstvu dobijemo odgovor ''Zakon je u izradi'' , a nitko ne zna kada će to biti. Ali mi bi voljeli da smo ranije dobili rješenja za neke odredbe, da se uvrsti u novi zakon, jer djeca svakodnevno ispaštaju zbog nepostojanja zakona'', zaključio je.

U iščekivanju novog zakona, problem predstavlja i to što se roditeljske udruge nikada ili rijetko kada kontaktiraju za prijedloge i probleme.

''Odluke se donose bez konsultiranja roditelja, ali kako dugo nismo imali donošenja zakona, onda nema ni rasprava, a roditelji bi se rado uključili. Zadnja odluka koju je donijelo ministarstvo je bila naša inicijativa, a to je da se odabir udžbenika zadrži barem pet godina, da barem obitelji među svojim članovima mogu razmjenjivati udžbenike. To su nam udovoljili prije godinu dana, dakle udžbenici ostaju isti naredne četiri godine'', kaže Šajin.

Do donošenja Zakona u našoj županiji, ostaje nam da se borimo da se uvede što više promjena te da osnovno obrazovanje postane i besplatno, kako bi to trbealo i biti.

Kopirati
Drag cursor here to close