Prevencija

WHO dostavio BiH set preporuka za prevenciju virusa zika

Lifestyle / Zdravlje | 09. 02. 2016. u 12:53 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović kazao je da Ministarstvo koordinira aktivnosti u vezi s praćenjem i prevencijom bolesti čije su kliconoše virus AH1N1 i tzv. "zika" virus.

Do 8. veljače, kazao je Osmanović u Bosni i Hercegovini, bilo je 19.496 osoba oboljelih od gripe, od čega su u Republici Srpskoj registrirana dva smrtna slučaja, jedan je, pojašnjava ministar, posljedica svinjske gripe, a analiza uzročnika drugog smrtnog slučaja još je u tijeku, dok u Federaciji BiH nema evidentiranih smrtnih slučajeva od bilo kog oblika gripe.

''Broj hospitaliziranih osoba trenutno je 31, a broj prijavljenih oboljenja od gripa manji je nego prošle godine, kao i broj posjeta liječniku. Jednom riječju, za sada epidemijski prag nije premašen u BiH'', kazao je Osmanović.

Govoreći o opasnosti po građane BiH od tzv. "zika" virusa, on je naveo da je Svjetska zdravstvena organizacija dostavila BiH set preporuka za prevenciju i zaštitu od oboljenja koja su posljedica "zika" virusa, a među njima i restrikcija putovanja u rizične zemlje, kao i trgovine s tim državama.

Osmanović smatra da ne treba podcjenjivati opasnost od "zika" virusa, tim prije jer je njegov prijenosnik tigrasti komarac, koji svoja staništa ima i u Europi.

Zika virus: what we know

The Zika virus is spreading faster than we know how to stop it.

Posted by The Verge on Tuesday, 9 February 2016
Kopirati
Drag cursor here to close