Pitanje inovacija

''Vrijeme Applea'' je prošlo

Sci-Tech / Flash | 16. 01. 2017. u 09:38 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apple je u prošloj godini po prvi puta od predstavljanja iPhonea zabilježio smanjenje prodaje telefona i nisu ostvarili očekivane prodajne planove te se sve više analitičara pita kakva je budućnost ove kompanije i mogu li zadržati dosadašnji rast.

U nedavnom intervjuu za The New York Times jedan od najpoznatijih investitora iz Silicijske doline Peter Thiel rekao je kako je ''vrijeme Applea završilo''.

''Znamo kako izgleda pametni telefon i što radi. To nije krivnja Tima Cooka, ali jednostavno to više nije područje gdje će biti novih inovacija'', dodao je Thiel, a s njim se slaže i profesor sa Stanforda Steve Blank koji je za SF Chronicle rekao da je Apple, ako ćemo gledati inovacije, ''gotov''.

Naravno, Apple će i dalje zarađivati veliki novac od prodaje svojih uređaja, ponajviše iPhonea te ne treba zaboraviti kako je i dalje riječ o najvrjednijoj kompaniji na svijetu koja će i ove godine ''okrenuti'' milijarde dolara, piše Zimo.co.

Ipak, trenutno nema na vidiku proizvoda poput iPoda, iPhonea i iPada koji pokrenuli tržišta glazbenih playera, telefona i tableta, a pokazalo se kako, barem trenutno, ne mogu puno očekivati od pametnog sata.

Analitičar Abhey Lamba smatra kako je na Appleu sada veliki pritisak jer se od njih ponovno traži razvoj nekog takvog velikog uređaja koji će im donijeti novu izvor zarade, no trenutno se čini kako se samo pretvaraju u još jednu telefonsku kompaniju – koja je, treba napomenuti, iznimno profitabilna.

Glasine kažu kako Apple trenutno radi i na pametnim naočalama s podrškom za proširenu stvarnost, no niti ovo tržište ne donosi priliku za neki veliki rast i osjetno povećanje zarade. Situacija za Cooka i Apple ove godine mogla bi se poboljšati na krilima novih modela iPhonea od kojih se očekuje rekordna prodaja, no pitanje je što nakon toga, odnosno kakva je dugoročna budućnost ove kompanije.

Kopirati
Drag cursor here to close