Snaga interneta

Vijest o Bandićevom uhićenju oborila sve rekorde na društvenim mrežama

Sci-Tech / Flash | 22. 10. 2014. u 09:06 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od nedjelje poslijepodne, 19. listopada, kada se i pojavila vijest da je uhićen gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, s nekolicinom suradnika, pa do jučerašnjih prijepodnevnih sati, ovo je vjerojatno tema o kojoj se najviše “pričalo” na ovdašnjim online prostorima.

No, kako se točno ta vijest širila? Zahvaljujući alatu Mediatoolkit došli smo do vrlo zanimljivih podataka.

Na stranu sama tema događaja, o kojoj se više može čitati na drugim medijima koji se time i bave, portal Netokracija.com odlučio je iskoristiti ovaj slučaj kako bi pratili kako se to točno jedna izvanredna vijest “širila” po domaćem, ali i po stranom internetskom prostoru – bilo po portalima, bilo po društvenim mrežama.

Zahvaljujući Mediatoolkitu, koji razvija zagrebačka digitalna agencija Degordian, a koji prati ključne riječi u stvarnome vremenu, došlo do raznih zanimljivosti. Slijedi više detalja o tome kako se spominjao pojam “Milan Bandić” od prve vijesti o uhićenju do jučer prijepodne (11 sati).

Tako je vrhunac razgovora o ovoj temi bio netom nakon što je objavljena prva vijest o uhićenju, što je raslo do 19 sati u nedjelju. Do kasnih noćnih sati se raspravljalo o ovoj temi, a vrlo rano ujutro tema je ponovno bila aktualna – od 6 sati je broj spominjanja rastao, da bi oko 8 ujutro dosegnuo vrhunac.

Zanimljivo je bilo usporediti i broj spominjanja pojma “Milan Bandić” prije ovog slučaja – u posljednjih mjesec dana njegovo se ime u prosjeku spominjalo 300 puta dnevno, a u razdoblju otkako je objavljena prva vijest do jučerašnjih prijepodnevnih sati, spomenut je 8767 puta. Istodobno, u internacionalnim medijima zagrebački gradonačelnik spomenut je 784 puta.

Mediatoolkit može pratiti i sentiment, pa je tako uspoređeno mišljenje o cijelom slučaju na Facebooku i Twitteru. Na Facebooku je 9% statusa izražavalo pozitivno mišljenje o Bandiću, 37% negativno, a 54% njih bilo je neutralno.

Na Twitteru je omjer nešto drugačiji – 7% tviteraša podržalo je Bandića, a 21% se negativno iskazalo o njemu, dok je 72% njih bilo je neutralno. Neutralni statusi i tvitovi uglavnom se odnose na one o prenošenju vijesti. Što se tiče pozitivnih i negativnih statusa, imajte na umu da sentiment ne može prepoznati, primjerice, ironiju.

Uz pojam “Milan Bandić” najčešće su se u domaćim medijima spominjali pojmovi “Zagrebački holding”, “gradonačelnik”, “Pripuz”, “Ljubičić”, “uhićen” i “USKOK”, a u stranim medijima “Zagreb”, “mayor”, “corruption” i “arrested”.

Najpopularniji je članak na portalima u Hrvatskoj bio i onaj prvi, koji je objavio Jutarnji list, a potom slijedi vijest na Indexu te na Večernjem.

Kopirati
Drag cursor here to close