Kazneno djelo

Vijeće za tisak BiH: Procesuirati osobe koje šire govor mržnje putem online medija

Sci-Tech / Flash | 28. 05. 2017. u 11:14 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Žalbeno povjerenstvo Vijeća za tisak u BiH apelira na nadležne organe, policiju i tužiteljstvu da identificiraju i procesuiraju osobe koje širenjem govora mržnje putem online medija čine kaznena djela.

Na sjednici Povjerenstva razmatrane su ukupno 62 žalbe građana, od čega se 20 odnosi na izvještavanje tiska i online medija u BiH i 42 na komentare posjetitelja online medija.

Deset žalbi na novinarsko izvještavanje je prihvaćeno zbog utvrđenog kršenja Kodeksa za tisak i online medije, dok je osam odbijeno jer nije bilo kršenja profesionalnih standarda izvještavanja.

Dvije žalbe su vraćene u proces samoregulacije, tj. objave demantija u medijima, navodi se u priopćenju Žalbenog povjerenstva.

Ovim povodom, članovi Povjerenstva također apeliraju na uredništva online medija da učine dodatne napore kako bi online komunikacija s korisnicima i korisnika online medija međusobno bila pristojna i uljudna.

Vijeće za tisak samoregulacijsko tijelo za tiskane i online medije u BiH, će u okviru svoga mandata i dalje upozoravati na neprihvatljivu komunikaciju u online medijima, i u okviru mehanizama samoregulacije medija, raditi na upozoravanju i kritiziranju ove pojave, kao i na organiziranju dodatnih edukacijskih aktivnosti za urednike i novinare online medija.

Kopirati
Drag cursor here to close