Kina

VIDEO | Proizveli papir otporan na vatru i tekućinu

Sci-Tech / Flash | 23. 01. 2017. u 14:16 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineski znanstvenici otkrili su novu formulu za proizvodnju papira koji je otporan na vatru i tekućinu, prenosi agencija Anadolija.

List "South China Morning Post" javlja kako su znanstvenici sa Instituta keramike u Shanghaiju proizveli papir otporan na utjecaj tekućine i plamena.

Znanstvenici su strukturi papira dodali posebnu vrstu kalcijuma kojeg su izolirali iz životinjske kosti i zubne cakline, a taj element su nazvali "hidroksiapatit".

Nova vrsta papira je otporna na vatru i do 200 stupnjeva Celsiusa, kao i na kontakt sa različitim vrstama tekućine, poput vode, kave, soka i slično.

Vođa istraživačkog tima Zhu Yingjie je kazao da je i ranije postojao papit koji je otporan ili na tekućinu ili na vatru, ali da je novi kineski papir prvi koji je otporan na sve te faktore.

On je kazao da će novi papir biti pogodan za široku upotrebu jer će tekst biti dugotrajno zaštićen na podlozi koja se može jednostavno čistiti vodom.

"Ova vrsta papira će biti pogodna i za važne dokumente koji će se lako moći stoljećima čuvati i bez specijalno opremljenih arhivskih prostorija. Ovaj izum će okončati eru kada su poplave i požari uništavali važnu povijesnu građu", kazao je Zhu.

Znanstvenici su na projektu radili od 2008. godine, a na tržištu će se naći u sljedeća tri mjeseca. Početna cijena će biti nešto viša od cijene običnog papira u formatu A4, ali masovna proizvodnja će vremenom donijeti i smanjenje cijene.

Kopirati
Drag cursor here to close