VIDEO | Otvoreno savjetovanje posvećeno povijesnom razvoju znanstvene misli u BiH
Konjic
OBJAVA: Petak, 19. svibnja 2017. 16:12
IZVOR: Fena
AUTOR: D.L.
Znanstveni skup Konjic 2017
0

Međunarodni skup organiziralo je Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, u suradnji sa Fakultetom humanističkih nauka Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru i Muzejom Hercegovina Mostar

Znanstveno savjetovanje posvećeno povijesnom razvoju znanstvene misli u Bosni i Hercegovini do kraja 20. stoljeća otvoreno je u petak u Kongresnom centru Garden City u Konjicu.

Skup je otvorila savjetnica federalne ministrice obrazovanja i znanosti Sanela Kuko, izrazivši uvjerenje kako će taj skup rezultirati kvalitetnim znanstvenim i stručnim izlaganjima, razmjenom znanja i iskustava, te otvoriti mogućnosti uspostavljanja međunarodne i domaće suradnje.

''Zainteresiranost za sudjelovanje na ovom savjetovanju pokazalo nam je da znanstvena misao živo djeluje u Bosni i Hercegovini te da su ovakve vrste razmjene znanstveno-istraživačkih rezultata prijeko potrebne. Ovakvi skupovi i jesu prilika da se unaprijedi i ubrza prijenos znanja i informacija, ali i da se potaknu znanstvenici i istraživači na povezivanje u neke nove vidove suradnje'', kazala je na otvaranju savjetovanja Sanela Kuko.

Dodala je kako to savjetovanje predstavlja jednu od prethodnih aktivnosti na realiziranju kapitalnog istraživačkog i izdavačkog projekta Leksikona znanosti u Bosni i Hercegovini. Osim toga, Kuko očekuje i dalje aktivnu podršku, suradnju i partnerstvo u naporima da svjetlo dana ugleda jedno ovako značajno leksikografska djelo, koje će dodatno osvijetliti početke i razvoj znanosti i znanstvene misli na ovim prostorima, kao i plodonosni rad bosanskohercegovačkih znanstvenika i njihov neizbrisiv trag u različitim područjima znanosti, kako u BiH, tako i šire.

''Također, naš je cilj i osnažiti svijest javnosti o ulozi znanosti u promociji održivog razvoja, da istaknemo sponu između znanosti i društva, da i dalje podržavamo nacionalnu i međunarodnu solidarnost u širenju rezultata znanstvenih istraživanja te usmjerimo pozornost izazovima s kojima se suočava znanost. Želimo i dodatno popularizirati znanost i znanstveno-istraživački rad u javnosti, a posebno među mladima, ali i potvrditi opredijeljenost Ministarstva da kontinuirano podržava razvoj znanstvene djelatnosti u FBiH te njezino dalje unaprjeđenje i afirmiranje'', istaknula je savjetnica federalne ministrice obrazovanja i znanosti.

Međunarodni skup organiziralo je Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, u suradnji sa Fakultetom humanističkih nauka Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru i Muzejom Hercegovina Mostar, a svoje radove, predstaviti će ukupno 70 sudionika u tri različite sesije - "Uspostavljanje institucionalnog okvira i perspektive razvoja znanosti u BiH", "Historiografija, arhivistika i sociologija" i "Književna i kulturna povijest, povijest medicine i prirodnih znanosti".

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.