CO2

VIDEO | Kina satelitom nadzire zagađivače

Sci-Tech / Flash | 22. 12. 2016. u 07:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kina je u četvrtak lansirala svoj prvi satelit za praćenje emisija ugljičnog dioksida koji će moći mjeriti poštuju li države preuzete obveze o smanjenju stakleničkih plinova, najavila je agencija Xinhua.

Kina je prva u svijetu po količini ispuštanja plinova s učinkom staklenika, a sada treća država koja raspolaže takvim tipom satelita nakon Sjedinjenih Država i Japana, piše Hina.

"Satelit može otkriti izvore stakleničkog plina kako bi odredio poštuju li zemlje svoje obveze", prenosi kineska novinska agencija nakon što je satelit TanSat uspješno lansiran iz svemirskog centra Jiuquan u pustinji Gobi.

Lansiranje kineskog satelita objavljeno je mjesec dana prije nego što će dužnost preuzeti novi američki predsjednik Donald Trump koji je u kampanji najavljivao da bi se mogao povući iz Pariškog sporazuma.

Kina i SAD najveći su svjetski onečišćivači na planetu i u rujnu su zajedno objavili da su ratificirali Pariški sporazum o klimi kojim se potpisnice obvezuju ograničiti na manje od 2 stupnja Celizijevih rast temperature u odnosu na predindustrijku razinu. Sporazum je stupio na snagu početkom studenoga.

Kopirati
Drag cursor here to close