Razine

VIDEO | I to je BiH: Nuspojave na lijekove kontroliraju samo dva čovjeka!

Sci-Tech / Flash | 30. 04. 2017. u 07:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kakvo nam je zdravstvo najbolje govori podatak da već osam godina u Agenciji za lijekove BiH samo dva službenika, s neodgovarajućom stručnom spremom, prate nuspojave na lijekove, objavila je Federalna televizija.

Rijetki žele pred kamere, a oni koji nisu htjeli, tvrde da je to isključiva odgovornost Agencije. U Agenciji tvrde kako su se obraćali institucijama i raspisivali natječaje. Jedan od njih poništavan je nekoliko puta jer nije bilo kandidata koji ispunjava uvjete.

Svaki lijek, osim što liječi, ostavlja i neke posljedice. Sve nuspojave koje nisu navedene na uputstvu za lijek treba prijaviti i to mogu učiniti liječnik, farmaceut ili pacijent pritužbom Agenciji za lijekove BiH. No, što nakon prijave, a riječ je o prijavama iz cijele BiH koje liječnici, iako nedovoljno, ipak prijavljuju. Apsurd je da o tome brinu dvije osobe sa srednjom stručnom spremom i to od osnivanja Agencije - osam godina.

"Godinama imamo zaposlena samo dva farmaceutska tehničara. Odnedavno imamo kolegu koji je s visokom stručnom spremom, doduše, u statusu volontera. Tako da imamo problem da nemamo ljude koji će se baviti ovom problematikom", rekla je za FTV Biljana Tubić, pomoćnica direktora Agencije za lijekove BiH.

A ovim problemom trebalo bi se, prema sistematizaciji, baviti najmanje sedam osoba. U Agenciji tvrde da su se obraćali i Vijeću ministara i Ministarstvu financija i trezora BiH - i ništa.

Iz Ministarstva civilnih poslova, navodi FTV, sve probleme pripisuju Agenciji, koja je, kako navode, zadužena za provođenje zakona.

S obzirom na to da nemamo državno ministarstvo zdravstva, u entitetskim uvjeravaju kako nemaju nikakvih nadležnosti ni za zapošljavanje ni za rad Agencije, jer je riječ o državnoj razini.

"Ne postoji nijedan valjan razlog da se Federalno ministarstvo nije uključilo u problem farmakovigilance na teritoriji FBiH jer to predstavlja ozbiljan problem posebno jer smo mi tek nedavno usvojili pravilnik o lijekovima", smatra predsjednik Liječničke komore FBiH Harun Drljević.

Da nemamo osoblja u uredu za farmakovigilancu saznala je i Svjetska zdravstvena organizacija. Taj ured je povezan s ostatkom svijeta.

"Ured je povezan softverski sa središnjim uredom u Upsali u Švedskoj i žalosno je da je BiH u tom pogledu crna rupa na mapi Europske unije. Hrvatska je prošle godine imala najviše prijava neželjenih djelovanja lijeka. U Hrvatskoj je razvijena mobilna aplikacija kojom i liječnik i pacijent mogu prijaviti neželjeni učinak", navodi Ana Petrović, predsjednica Udruženja inovativnih proizvođača lijekova u BiH.

''Neozbiljnost može biti veoma opasna, jer zdravlje stanovnika u BiH, za razliku od svih uređenih zemlja, po svemu sudeći, je na posljednjem mjestu. Godišnje u svijetu oko 200.000 ljudi umre od neželjenog djelovanja lijeka'', navodi FTV.

Kopirati
Drag cursor here to close