Kiseljak

VIDEO | I to je BiH: Djeca neće u školu jer nemaju sportsku dvoranu

Sci-Tech / Obrazovanje | 31. 08. 2017. u 12:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na nastavu 4. rujna u Osnovnu školu Kiseljak 1, koja radi po bosanskom planu i programu, neće doći na nastavu zbog nerješavanja problema koji traje još od 2001 godine.

Riječ je o školi koja učenicima ne može pružiti adekvatno obrazovanje, jer na nastavu idu u zgradu vrtića koja nema salu za tjelesno, a i sama je u veoma lošem stanju, piše Dnevni avaz.

Direktor ove škole Nermina Merhemića proslijedio je priopćenje Vijeća roditelja u kojem se navodi da djecu neće slati u školu.

Naime, od OŠ Kiseljak koja se nalazi u istom dvorištu, a u kojoj se nastava izvodi po hrvatskom planu i programu, pokušavali su dobiti salu za tjelesno na korištenje, ali, kako navode, tjelesni odgoj rade zajedno đaci iz više razreda, i to samo u jednoj smjeni, dok je druga smjena bila prisiljena sate održavati u učionici ili vani, pa čak i zimi.

''Za razliku od bošnjačkih đaka, prostor u sali nije sporan kada su u pitanju đaci koji pohađaju nastavu po hrvatskom nastavnom planu i programu. lz toga se može da za hrvatsku djecu ima mjesta u dvorani, a za bošnjačku ne'', navodi se u priopćenju.

Iako je Vitka Grgić, direktorica OŠ Kiseljak, rekla je kako su održali sastanak s Merhemićem te da problem uopće ne postoji. No, Merhemić navodi drugačije.

''Sastanak jeste održan i mi smo od direktorice Grgić dobili obećanje, ali je ono identično onima iz prethodnih godina. Sala je planirana za drugu smjenu, i to dva dana u tjednu, pa ćemo opet doći u situaciju da po tri razreda odjednom rade tjelesno, ali i da prva smjena nema priliku da uopće vidi fiskulturnu salu'', kazao je Merhemić.

Avaz navodi kako su članovi Vijeća roditelja održali su u srijedu navečer sastanak na igralištu ispred OŠ Kiseljak 1, na kojem su iznijeli zahtjev ili za ujedinjenje osnovnih škola koje rade po nastavnim planovima i programima ili za više termina u sportskoj dvorani koja pripada OŠ Kiseljak, ili za dopuštenje da se dogradi postojeća zgrada OŠ Ki-seljak 1.

Sastanku je prisustvovao i načelnik općine Kiseljak Mladen Mišurič Ramljak, koji je poručio roditeljima da su izmanipulirani te da je cijeli skup političke prirode i da zakonske norme ne omogućavaju dogradnju.

Predsjednik Vijeća roditelja Kenan Bajrić i direktor škole Merhemić poručili su mu da u pitanju nije skup političke prirode, već borba za prava djece.

Kopirati
Drag cursor here to close