VIDEO | HNŽ: Povećan broj slučajeva gripe i prehlade
Širenje bolesti
OBJAVA: Srijeda, 11. siječnja 2017. 19:05
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: Sa.M.
VIDEO | HNŽ: Povećan broj slučajeva gripe i prehlade
0

Najveći broj oboljelih u HNŽ-u su odrasli u dobi od 30 do 64 godine.

Ovih dana bilježi se veliki broj slučajeva prehlade i gripe u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Niske temperature pogoduju širenju bolesti. Liječnici preporučuju pojačanu higijenu, izbjegavanje kontakta sa zaraženim osobama, vitaminsku prehranu i toplu odjeću.

Kako se saznaje u Zavodu za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije, najveći broj oboljelih su odrasli u dobi od 30 do 64 godine. Bolest prati visoka temperatura, glavobolja i malaksalost, piše Federalna.ba.

''U kasnijem stadiju može da dođe do promjena koji se manifestuje kašljem, bolovima u prsima, otežanim disanjem i u tom slučaju obavezno se treba prijaviti kod liječnika jer može da dođe i do komplikacija gripe koja se manifestuje u prvom redu jakom upalom pluća'', objašnjava Eniz Čolaković, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a.

Prava sezona gripe tek dolazi, upozoravaju medicinski radnici. Teži oblici često sa sobom donose komplikacije sa respiratornim slučajeva. Zaraženi gripu trebaju odležati.

Kako ističu liječnici, za ove viroze nema lijeka - treba piti čajeve, vitaminske napitke, jesti voće, vruće supe.

Virus gripe se prenosi dosta lako dodirom i kapljičnim putem. Bolest se može prenijeti i preko predmeta, a period inkubacije je oko tri dana. Građanima se preporučuje izbjegavanje prenapučenih prostora i pojačana osobna higijena.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.