Širenje bolesti

VIDEO | HNŽ: Povećan broj slučajeva gripe i prehlade

Sci-Tech / Flash | 11. 01. 2017. u 18:05 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovih dana bilježi se veliki broj slučajeva prehlade i gripe u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Niske temperature pogoduju širenju bolesti. Liječnici preporučuju pojačanu higijenu, izbjegavanje kontakta sa zaraženim osobama, vitaminsku prehranu i toplu odjeću.

Kako se saznaje u Zavodu za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije, najveći broj oboljelih su odrasli u dobi od 30 do 64 godine. Bolest prati visoka temperatura, glavobolja i malaksalost, piše Federalna.ba.

''U kasnijem stadiju može da dođe do promjena koji se manifestuje kašljem, bolovima u prsima, otežanim disanjem i u tom slučaju obavezno se treba prijaviti kod liječnika jer može da dođe i do komplikacija gripe koja se manifestuje u prvom redu jakom upalom pluća'', objašnjava Eniz Čolaković, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a.

Prava sezona gripe tek dolazi, upozoravaju medicinski radnici. Teži oblici često sa sobom donose komplikacije sa respiratornim slučajeva. Zaraženi gripu trebaju odležati.

Kako ističu liječnici, za ove viroze nema lijeka - treba piti čajeve, vitaminske napitke, jesti voće, vruće supe.

Virus gripe se prenosi dosta lako dodirom i kapljičnim putem. Bolest se može prenijeti i preko predmeta, a period inkubacije je oko tri dana. Građanima se preporučuje izbjegavanje prenapučenih prostora i pojačana osobna higijena.

Kopirati
Drag cursor here to close